Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил оценио је данас да за Србију нема трећег пута, већ се избор своди на избор између Истока и Запада.

“За разлику од прошлости када се у Србији мислило да постоји трећи пут, да Србија није ни на Истоку ни на Западу, да је посебна и да иде својим путем, сада већина у Србији сматра да постоји прави пут и погрешан пут и жели да изабере тај прави пут. Мислим да за Србију постоји само један пут, а то је Запад, то је Европска унија”, рекао је амбасадор Хил у интревјуу за недељно издање Политике.

Амерички амбасадор је оценио да су грађани Србије одлучили да им је будућност на Западу, а не на неком недефинисаном Истоку.

“Ово говорим да основу онога што чујем свакога дана од људи, али и на основу изјава председника Вучића”, рекао је Хил.

Он је изразио разочарење због тога што “проблем Косова још постоји” и рекао да су Србија и тзв. Косово “суседске земље” које морају да реше многе проблеме, оценивши да је “прави начин (за решавање тих проблема) дијалог који се одвија посредством ЕУ и преговори у Бриселу”.

“Сви елементи морају бити на преговарачком столу и не може се рећи о овоме хоћу да разговарам, а нећу о овоме. Обесхрабрен сам када видим да једна страна жели једну ствар, а не жели да се на преговарачком столу нађе оно што жели друга страна”, указао је Хил.

Говорећи о увођењу санкција Русији, амерички амбасадор је рекао да би Србија требало да одлучи да ли су јој односи са Русијом донели добро и да ли су добро служили српски интересима.

“Када је Путин навео Косово као инспирацијју за планове у Украјини, већини је то звучало чудно. Нисам сигуран да је Русији стало до Србије, ни раније, а посебно сада”, оценио је Хил и истакао да “није у српском интерсу да буде толико енергетски зависна од Русије”.

“Не желимо несташице (енергената). Желимо да помогнемо Србији да има приступ природном гасу и гасоводима”, рекао је Хил и изразио став да Русија није поуздан снабдеваћ.

Амерички амбасадор је подсетио да су САД извозник гаса и да се “труде да се и Србија прикључи на америчке гасоводе”.

“Ми извозимо тај гас, градимо цевоводе и трудимо се да се Србија прикључи на гасоводе у морским лукама. Ту је и нуклеарна енергија за коју мислим да је треба подржати”, предочио је Кристофер Хил.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here