Mesto za reklamu

03.01.2020.

Амбасадор Србије Владимир Божовић, сходно инструкцији Министарства спољних послова Републике Србије, одбио је да прими протестну ноту Министарства иностраних послова Црне Горе.

Божовић је позван данас на разговор у Министарство иностраних послова, у циљу уручења протестне ноте поводом недавних дешавања испред просторија Амбасаде Црне Горе у Београду и синоћњег покушаја паљења црногорске заставе.

У позиву који је Министарство иностраних послова Црне Горе упутило нашем амбасадору у Подгорици, због наводног напада на црногорску амбасаду у Београду, односно да се тако не поштују државни симболи суседне и пријатељске земље, која је и чланица  НАТО-а. Тиме се очито Подгорица позвала на чланство у НАТО-у, па би тај контекст захтевао и изучавање шта се тиме желело.

Како је саопштено из МИП-а, генерални секретар Миодраг Канкараш уложио је протест Министарства иностраних послова Црне Горе, најоштрије осуђујући вишеструке покушаје паљења црногорске заставе и насртаја на просторије Амбасаде, при чему су изостале реакције државних званичника Републике Србије.

„Појединим иступима јавних личности у претходном периоду доводи се у опасност безбједност наших дипломата“, нагласио је Канкараш.

Он је истакао очекивање да ће званични Београд одмах реаговати у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима у циљу обезбеђења неповредивости просторија Амбасаде Црне Горе у Републици Србији, као и неповредивости државног знамења Црне Горе.

Канкараш тврди да су неконтролисани протести испред просторија Амбасаде Црне Горе у Београду, нецивилизацијско понашање учесника протеста и покушај паљења државне заставе Црне Горе у супротности са начелима добросуседских односа две пријатељске државе и начелима међународног права о обезбеђивању несметаног и безбедног функционисања дипломатско-конзуларног представништва у земљи пријема.

Амбасадор Божовић осудио је паљење заставе као непримерен чин, наглашавајући да он ни у ком случају не одражава званичан став ни државе Србије ни њених грађана.

„Република Србија осуђује гађање и покушај спаљивања црногорске заставе, што ће данас званично саопштити и Министарство спољних послова“, рекао је амбасадор, преневши „жаљење министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића због наведеног акта“.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here