1. 11. 2021.

Информације о вакцинама и лековима против ковида 19. из водеће медицинске силе света често добијамо захваљујући нашим сарадницима лекарима који то не само прате него су у то и непосредно укључени. Преносили смо њихове информације, које су биле предмет најшире америчке јавности, па и света када фармацеути подносе захтеве за регистрацију вакцине и лека. То је било посебно за вакцину Фајезер-Бионтек, који су први поднели захтев и добили га. Оно што се потом догодило је за веровати или не. Када им је тражено образложење за сагласност официјелно су одговорили да би то могло да потраје 55 година. Односно, не само они који су поднели захтев, него ни већина људи на планети неће бити живи.

Група научника  која је поднела захтев федералној агенцији САД да објави податке везане за давање лиценце Фајзеровој вакцини против ковида-19, свакако није очекивала да ће одговор брзо стићи, али никако није могла ни да наслути да би то могло да потраје и 55 година.

Амерички медији пишу да ФДА предлаже да јој се да толико времена да прегледа и објави сва документа везане за ту вакцину. И, ако се федерални судија у Тексасу сложи с тим, заиста би могло да буде тако.

Закон из 1967. обавезује федералне агенције да у року од 20 дана одговоре на захтеве за информацијама. Али, време које је потребно да подноситељ захтева заиста и добије документа „зависиће од комплексности захтева и раније поднешених захтева“, пише на службеним страницама.

Адвокати Министарства правосуђа који заступају ФДА приметили су да се захтевом тражи огромна количина материјала везана за вакцину, око 329.000 страница. Захтев је поднело више од 30 научника који  долазе са угледних универзитета попут Јејла, Харварда и УКЛА.

Тужбу су поднели у  септембру ове године  пред судом у Тексасу, а тврде да ће објава ових информација помоћи да се увере скептици да је вакцина“ безбедна и ефикасна, као и да ће повећати поверење према Фајзеровој вакцини“.

Из ФДА тврде да не могу једноставно да објаве документа. Најпре морају да прегледају и уреде „поверљиве податке и пословне тајне Фајзера и Бајонтека, као и личне информације пацијената који су учествовали у клиничком тестирању“, тврде њихови адвокати.

ФДА предлаже да објављује 500 страница месечно, а тврде и да ће на обради овог, као и раније пристиглих захтева, радити 10 људи.

Тужитељи тврде како би ФДА требало да објави сав материјал најкасније 3. марта 2022. и да би њихов захтев требало да буде приоритет.

Период од 108 дана био је довољан да ФДА направи анализу докумената за много комплекснији задатак лиценцирања Фајзерове вакцине против ковида-19“ стоји у документима које је суду доставио адвокат Арон Сири који заступа тужитеље. Он тврди и да је, због јавног интереса који постоји у овом случају, ФДА требало сву документацију да објави паралелно са лиценцирањем вакцине.

Да би удовољила захтевима тужитеља, ФДА би требало да обради 80 хиљада страница сваког месеца. Они кажу и да ФДА има 18.000 запослених и буџет од шест милијарди долара и како и сами говоре да „нема ништа важније од транспарентности о вакцини“.

Судија Марк Питман заказао је први сусрет на суду за 14. децембар, а тада ће размотрити рок за обраду докумената.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here