Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Амерички војни секретар, Марк Еспер, посетио је камп Бондстил где се састао са америчким војницима из Хаваја, Тенесија и Калифорније, резервистима из Пенсилваније и војницима друге бригаде, десете брдске дивизије. Посети Бондстилу претходио је састанак „иза затворених врата“ са америчким амбасадором на Косову, Филипом Коснетом.

Војни секретар посетио је америчке војнике како би „измерио пулс“ мировној мисији која постоји већ 20 година и која је најдужа мисија у историји НАТО-а, пише портал америчке војске „Стрипес“.

Војни секретар састао се и са америчким амбасадором на Косову, Филипом Коснетом иза затворених врата, док је главни фокус његовог боравка у бази Бондстил било добијање повратних информација од војника, а не бављење политичком ситуацијом на Косову, преноси даље Стрипес.

Током посете, Еспер је био обавештен о самој мисији као и о најновијој обуци војске када је реч о распоређивању.

Поручује да је након посете стекао утисак да је ентузијазам америчких војника у мисији на Косову на високом нивоу.

Са друге стране, командант америчке војне базе Бондстил на Косову, Рој Макарег, поручио је америчком војном секретару да је ситуација на Косову мирна, а да „тензије долазе из политичке сфере“, пренео је јуче Радио Контакт плус.

Према речима Макарега, тензије између Београда и Приштине су поново подигнуте недавно када су, како је рекао, српске трупе позване да буду у „стању приправности на граници, након што је специјална полиција Косова ухапсила неколико албанских и српских полицијских и царинских службеника оптужених за наводну корупцију“.

Рекао је и да је напетост са Русијом порасла након што је на северу Косова ухапшен, а затим проглашен персоном нон грата руски држављанин запослен у УНМИК-у.

„Али упркос политичким превирањима војници функционишу у безбедним условима. Циљ мисије овде је присуство“, рекао је Макарег.

Сматра да на Косову има још доста посла и да Београд и Приштина треба да постигну политичко решење.

По наводима Стрипес-а у Бондстилу је распоређено око 600 Американаца у склопу НАТО мисије, док је, како је априла месеца потврдио командант ове базе, укупан број војника 800.

Мировна мисија НАТО-а – КФОР настала је још 1999. Од некадашњих 50.000 војника, сада се на Косову налази свега 3.500.

„Српска стварност“ / КоССев /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here