Mesto za reklamu

28 10. 2019.

На Балкану ништа није лако ни једноставно, САД треба да буду стрпљиве са Косовом и опрезне са Србијом, да сарађују са Европом у вези са питањем Косова и да не буду “картографи” – то су савети које су стручњаци конзервативне фондације “Херитиџ”, блиске администрацији САД, упутили новом изасланику за Србију и Косово Ричарду Гренелу.

Један од аутора тог документа Лук Кофи за Глас Америке каже да не верује да ће Гренел успети да брзо реши питање Косова и истиче да САД треба да буду опрезне са Београдом “председник прича једно, а премијерка друго – за европску публику”.

Мислим да је врло амбициозно када се узму у обзир садашње околности, није баш реално да се договор постигне на пролеће 2020. Упозорио сам амбасадора Гренела у мом предлогу да ништа на Балкану није лако и неки од мојих предлога решења за главне проблеме делују лако, али верујте ми да нису лаки. И ако сагледате политичку ситуацију на Косову и да предстоје избори у Србији, ја стварно не видим како до пролећа следеће године, или до краја пролећа може да се дође до неког великог споразума између Србије и Косова. Надам се да нисам у праву, надам се да ћемо имати договор до тада, али нисам баш оптимиста – каже Кофи.

Морамо бити опрезни са Србијом, јер из Београда стижу збуњујући сигнали. Као да имате доброг и лошег полицајца. Председник каже једно, премијерка друго, премијерка обично говори, да се тако изразим, за европску публику. И то не сме да нас превари, морамо држати очи широм отворене. Наравно да треба оставити отворена врата за Србију да се придружи евроатлантској заједници, али морамо имати у виду историјске, културолошке, религијске везе са Русијом и не можемо да се претварамо да то не постоји. Србија се прикључује Евроазијској економској унији и одржава војну вежбу са Русијом и то је први пут да се систем С-400 види на некој војној вежби ван граница Русије. Та блиска веза постоји и морамо тога бити свесни – поручује Кофи. Затим је додао: Алтернатива је да охрабримо обе стране да се владају својом територијом тако да поштују права верских и националних мањина. Има много земаља у Европи које имају националне мањине и желе да их заштите, па не прекрајају границе. Ово је пример на који сам упозорио у свом писму – да се треба чувати оних који предлажу брза и лака решења.

На питање новинара Гласа Америке да ли ова ситуација на Балкану гура регион ка Русији и Кини, Кофи је одговорио: “Мислим да је регион окренут евроатлантској будућности, али јесте разочаран последњом одлуком Француске. То не да значи да ће на Балкану почети да уче мандарински, већ само једну препреку на веома дугом путу“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here