Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Поручио је да Митрополија црногорско-приморска тражи да се црквена имовина која је одузета послије Другог светског рата врати

Митрополит рногорско-приморски Амфилохије казао је да Митрополија има документ из 1919. године у коме стоји шта тачно пропада држави Црној Гори.

За РТС је рекаоо да ће документ представити и међународној јавности.

“Од свих цркава само једна капела у болници Данило Први уписана је као државна имовина, све остало је припадало цркви. И 1868. и 1878. године и за вријеме краља Николе наводи се шта је државно, шта је владарске куће, а шта је црквено”, наводи Амфилохије.

Поручио је да Митрополија црногорско-приморска тражи да се црквена имовина која је одузета послије Другог светског рата врати, што је и урађено 2000. године, али, како је истакао, та одлука је послије укинута.

На тврдње власти да је краљ Александар Карађорђевић укинуо митрополију, Амфилохије каже да је он само потврдио одлуку цркве, некадашње Пећке патријаршије на сабору који је предводио митрополит црногорски.

“Све свештенство и монаштво је тада пришло и објединило се. То јединство траје до данас. Надам се да ће то власт схватити, да је то против бића Црне Горе и њене душе и против европских закона”, закључио је Амфилохије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here