Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије замолио је посланике Скупштине Црне Горе, нарочито опозиционе, да сутра не учествују у расправи и изгласавању Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница.

“Очекујемо и од посланика који припадају Римокатоличкој цркви и Исламској верској заједници да не дају легитимитет и не подрже овај Предлог закона, јер својим учествовањем подржаће ускраћивање Православној цркви – најбројнијој вјерској заједници у Црној Гори, оних права које имају њихове верске заједнице које су оствариле кроз потписивање уговора Владе Црне Горе са Ватиканом, Исламском верском заједницом и Јеврејском заједницом”, навео је Амфилохије у изјави за јавност.

Он истиче да се стара латинска пословица “Vox populi – Vox dei” (глас народа – глас Божји) потврдила и ових дана у никшићком Храму Светог Василија Острошког, поред његовог Светог Ћивота.

“Глас народа је показао верност завештању Светог Василија, Светог Петра, Краља Николе и осталих владара који су кроз историју прилагали и остављали своја добра Цркви православној и верном народу”, наглашава Амфилохије.

Тај глас народа Божјег, како је најавио, Православна црква ће сутра на челу са својим епископима, свим свештенством и монаштвом, посведочити и пред Скупштином Црне Горе, где ће још једном бити прочитана Световасилијевска порука.

Овим чином, нагласио је, желe да позову народне посланике да и они поштуји глас народа.

“Посебно ћемо се обратити члановима Законодавног одбора да сагласно Уставу Црне Горе, сагласно законима који владају у модерним европским државама, сагласно целовитости препорука Венецијанске комисије, донесу одлуку којом ће предложени Закон о слободи вероисповијести или уверења и правном положају верских заједница бити повучен из скупштинске процедуре”, рекао је митрополит.

Закон мора бити усаглашен са међународним стандардима 

Тако би се, сматра он, створили услови да се припреми нови који би укључивао да, прво, у самом називу Закона врати Цркви своје име, а не да као у предложеном закону Цркву лишава вековног имена и њеног идентитета.

“Друго, законске одредбе којим би се омогућио повраћај имовине коју је безбожна, антицрквена, комунистичка власт отела и опљачкала од Цркве, сагласно закону који је још 2000. године усвојила Скупштина Црне Горе, а затим га и поништила”, каже Амфилохије и као треће наводи да се испоштује вековни континуитет традиционалних цркава и верских заједница у Црној Гори.

“Ово су само неки од разлога због којих би овај предлог закона морао бити повучен како би се припремио нови кроз инклузиван, институционалан и транспарентан дијалог који је у припреми овог изостао”, каже митрополит црногорско-приморски.

Још једном апелујемо, истиче Амфилохије, да овако осетљив и комплексан закон мора бити усаглашен са савременим међународним европским законима који гарантују право на приватну и колективну својину свима па и Црквама и верским заједницама.

“Црква ће сагласно Уставу Црне Горе и законима међународне заједнице преузети све законске мере за очување свог континуитета, идентитета и својих вековних права, како би спречила примену марксистичко-стаљинистичког законодавства на коме се очевидно заснива овај предлог закона”, закључио је у изјави за јавност митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here