Mesto za reklamu

11.02.2020.

Митрополит црногорско-приморски: „Ови наши – сад монтенегрини, како их ја зовем – имају неку другу философију, нека им Бог буде на памети и на разуму. Али, срамно је и стидно, да данас овдје није министар одбране Црне Горе. Срамота! Његова срамота и срамота ове Црне Горе, али још већа част Ровчанину Павлу Булатовићу. Великом и дивном и часном Ровчанину – и Србину и министру“

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је данас, 11. фебруара, Свету архијерејску литургију у манастиру Костриковача у Мртвом Дубоком а након тога у Горњим Ровцима двадесетогодишњи помен Павлу Булатовићу, бившем министру унутрашњих послова Црне Горе и министру одбране Савезне Републике Југославије.

У архипастирској бесједи је казао да је овај древни храм посвећен Пресветој Богородици био запустио иако представља срце Роваца, али не само њих.

Подсећајући да је та велика светиња, по предању, старија и од манастира Морача, који је подигнут 1252. године, владика је казао да кад запусти људско срце онда и светиње запусте и занемаре се:

„Али, хвала Богу, и у то вријеме кад је запустјела, ипак је била школа. Нека Бог упокоји ктиторе, осниваче, приложнике и добротворе ове светиње, као и учитеље и ђаке, који су се у њој учили знању и науци.Данас посебно помињемо тројицу значајних људи нашега времена: прије двадесет година убијеног Павла Булатовића, недавно упокојеног Светозара Ћираковића и Ранка Јововића, знаменитог пјесника који се јуче упокојио и данас је сахрана у његовом родном Косићу код Даниловграда“.

Владика је рекао да је Павле Булатовић часан и честити Ровчанин који је невино пострадао, а да се ни данас не зна од чије руке, али Бог знаде и страдалнике и злочинце. По његовом мишљењу Павле ће остати записан у памћењу овога народа као невина жртва.

Након Свете службе Божије, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је на гробу Павла Булатовића служио парастос коме су присуствовали и Александар Вулин, министар одбране Републике Србије, и Владимир Божовић, амбасадор Србије у Црној Гори.

„Очекивао бих да буде и министар одбране Црне Горе, јер чини ми се да је Павле Булатовић био министар ондашње савезне државе. Добро, ови наши – сад монтенегрини, како их ја зовем – имају неку другу философију, нека им Бог буде на памети и на разуму. Али, срамно је и стидно, да данас овдје није министар одбране Црне Горе. Срамота! Његова срамота и срамота ове Црне Горе, али још већа част Ровчанину Павлу Булатовићу, великом и дивном и часном Ровчанину, и Србину и министру. Бог да га упокоји“, истакао је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here