Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Митрополит црногорско-приморски упутио је отворено писмо посланицима црногорског парламента подоводм расправе о предлогу закона о слободи вероисповести. Навео је да се нада да они неће подржати тај закон истичући да он грубо дискриминише Православну Митрополију црногорско-приморску и друге епархије Српске Патријаршије у Црној Гори.

Амфилохије је навео да Црква не тражи и не очекује никакве привилегије и да није против припреме и доношења новог закона, наведено је на сајту митрополије.

“Будући закон се мора припремити у активном и одговорном дијалогу Владе са Црквама,вјерским заједницама и правним стручњацима, у складу са обавезујућим нормама међународног права и Устава Црне Горе. Истински дијалог и неопходно усклађивање са Уставом и међународним стандардима су овога пута изостали”, навео је Амфилохије.

Додао је да ће се закон пре свега односити на СПЦ истичући да су то јасно саопштили највиши државни функционери, будући да је Влада Црне Горе 2011. и 2012. године закључила темељне уговоре са Римокатоличком црквом, Исламском и Јеврејском заједницом.

“Ми смо, такође, изразили жељу и званично смо обавијестили Владу да желимо да и са нашом Црквом закључи Темељни уговор са истим обимом права и обавеза, али Влада није исказала спремност и добру вољу да закључи уговор. Из тог разлога, процес припреме и доношења новог Закона је додатно оптерећен кроз нарушену уставну равноправност цркава и вјерских заједница и дискриминацију наше Цркве, јер је, без икакве сумње, нови Закон у функцији политички недопустивих притисака на нашу Цркву”, сматра Афилохије.

Према његовим речима, нови закон, уколико буде усвојен у предложеном тексту, у 21. веку уводи правни партикуларизам, правну ликвидацију стеченог и судски потврђеног правног субјективитета СПЦ и конфискацију црквене сакралне и остале непокретне имовине у ад хок дискриминаторном поступку.

“Ова чињеница нарушавања уставне равноправности вјерских заједница, коју ће овај Закон, без икакве сумње, да произведе, захтијева посебну осјетљивост свих посланика, како оних православне вјере, тако и оних других вјера или невјерујућих, који неће на исти начин бити погођени оваквим Законом”, истакао је митрополит.

Поновио је посланицима да закон који је формулисан на садашњи начин не заслужује да буде разматран у Скупштини Црне Горе и позвао их је да не дају легитимитет расправи и гласању, или да гласају против.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here