Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Епидемијска ситуација се не смирује. Од 23. октобра, од 22 часа уводе се ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном, одлучио Кризни штаб. Ковид пропуснице неће имати фотографије, већ ће ковид редари и друга овлашћена лица моћи да затраже на увид лични документ са фотографијом уз пропусницу. Сутра о томе одлука Владе.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је, после седнице Кризног штаба, да је епидемијска ситуација катастрофална, “не смирује се”, па се од суботе од 22 сата уводе ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном.

“Разговараћемо још о томе”, рекла је премијерка.

“То се односи на све угоститељске објекте и биће ковид пропуснице обавезне у ресторанима, кафићима, баровима и свим сличним објектима након 22 сата од суботе, 23. октобра, тако да нећете моћи да будете у затвореном без валидне ковид пропуснице”, рекла је Брнабићева на конференцији за медије после седнице Кризног штаба.

Рекла је да је било проблема око фотографија на ковид пропусницама, тако да оне неће имати фотографије већ ће ковид редари и друга овлашћена лица моћи да затраже на увид лични документ са фотографијом уз пропусницу, личну карту или пасош или други званични документ издат од званичног органа.

Премијерка је изјавила да се ковид сертификати уводе за боравак у угоститељским објектима после 22 сата зато што у то време има много више људи у затвореном, више музике и више контаката него у 9 сати.

Брнабићева је најавила да ће Влада одлуку о увођењу ковид пропусница усвојити сутра на редовној седници.

Ковид пропуснице и за свадбе и друга весеља после 22 сата

Премијерка Србије изјавила је да ће ковид пропуснице важити и за свадбе и друга весеља организована у затвореном након 22 часа.

Пооштрена контрола, вакцинација иде споро

Брнабићева је рекла да непоштовање мера сви виде и нико не реагује, због чега се кренуло у пооштрену контролу.

Ове недеље у односу на недељу пре је 10 одсто више инспекција, али је прекршајних налога 220 одсто више, рекла је Брнабићева и указала да вакцинација иде споро.

Првом дозом је вакцинисано 2.946.969 особа, 54,6 одсто, ревакцинисано 2.834.971 особа, 52,5 одсто, док је трећом дозом вакцинисано 792.411 људи, око 15 одсто грађана, навела је премијерка и истакла да су апели и даље да се људи вакцинише, јер је више од 90 одсто људи на интензивној нези у болницама невакцинисано.

“Ова мера укључује и свадбе. Ако неко жели да има свадбу на отвореном, може и не треба ковид пропусница. Ако неко жели да има свадбу у затвореном и да је заврши пре 22 часа, за то такође не треба ковид пропусница. Међутим, ако неко жели да има свадбу или рођендан у затвореном простору, након 22 часа, у угоститељском објекту, мора да има ковид пропусницу”, изјавила је Брнабићева.

Додаје и да не морају сви који долазе на свадбу да буду вакцинисани, већ могу да се тестирају како би сви били безбедни.

На питање о томе шта предлаже медицински део Кризног штаба у вези са затварањем, Брнабићева је рекла да у медицинском делу штаба за то не постоји консензус јер је то, како каже, тешко питање.

Ковид сертификати на папиру или у дигиталном формату

Премијерка Брнабић објаснила је да ковид пропуснице не подразумевају само доказ о вакцинацији, већ и пи-си-ар тест не старији од 72 сата, антигенски тест не старији од 48 сати и потврду о прележаном коронавирусу не старију од седам месеци.

Рекла је да, када је реч о вакцинама – подразумева се да друга доза вакцине није дата пре више од 210 дана, односно пре седам месеци.

“За странце је потребан дигитални ЕУ сертификат или сертификат оне земље са којом Србија има потписан уговор о признавању сертификата. Надамо се да ће ово поспешити вакцинацију. Ово је нама једини начин да победимо коронавирус”, рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, сертификат ће моћи да се показује у папирном облику или у дигиталном формату преко мобилног телефона.

“Ковид редар ће скенитрати QR код који показује да ли је сертификат валидан”, рекла је Брнабићева и додала да ће чланови Кризног штаба држати предавања у школама и на факултетима.

Како каже, ако имате велику скепсу према вакцинацији, то није проблем само за епидемију коронавируса, већ и за вакцинацију од других болести, које су нестале али би зато могле да се врате.

“Вакцина је највећа тековина савремене медицине и науке. Крећемо од суботе и молим све да због себе и ближњих, али и младих људи, поштују мере. Да носимо маске у затвореном, на отвореном када нема дистанце и да се вакциништемо. Вакцинација, вакцинација, вакцинација”, закључила је Брнабићева.

Ускоро одлука о смањењу времена после треће дозе

Премијерка Брнабић казала је да ће ускоро бити донета одлука о смањењу времена након примљене треће дозе са шест на пет месеци.

Национално тело за имунизацију данас има још један састанак на којем ће причати о томе.

“Тражила сам им јасна упутства и које су њихове препоруке. Они су од Министарства здравља тражили додатне информације које ће им данас бити достављене, тако да ћемо имати ускоро одлуку о томе”, истакла  је Ана Брнабић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here