Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила је данас погон канадске фирме “Магна” у Алексинцу, који је отворен почетком маја, а који производи пресвлаке за седишта за све аутомобилске брендове.

Брнабић је истакла да ће више од 1.000 радних места, колико се процењује да ће их бити у овој фабрици, помоћи да људи остају да живе, раде и стварају своје породице у овом делу Србије.

Она је објаснила да је у првој фази отварања погона у Алексинцу преуређена хала на ”браунфилд локацији” и да је током марта и априла запослено првих 100 радника који су прошли обуку у Оџацима.

У другој фази је, како је нагласила, планирана изградња потпуно нове хале и реч је о гринфилд инвестицији, после чега би погон у Алексинцу требало да има више од 1.000 запослених, а са фариком у Оџацима ”Магна” ће у Србији запошљавати око 3.000 радника.

Она је оценила да је за Србију веома важно то да се компанија “Магна”, после шест година пословања у Оџацима, одлучила да шири своје пословање у нашој земљи и да је сада дошла у Алексинац.

То је најбоља могућа референца за нас да даље промовишемо Србију како би и њихови партнери закључили да је наша земља одлично место за улагање и да дођу и отворе своје погоне и запошљавају људе, навела је она.

Премијерка је указала и на то да је у првом кварталу ове године, упркос кризи изазваној коронавирусом, укупан прилив директних страних инвестиција за 3,7 одсто већи него у истом периоду прошле године, која је историјски најбоља у тој области.

Брнабић је поручила да ће Влада Србије наставити да се бори и истакла да јој је основни приоритет у овом тренутку да се избори са економским последицама кризе изазване епидемијом коронавируса.

Председница Владе је потом обишла Облачинско језеро, у општини Мерошина, односно радове на реконструкцији спортско-туристичког комплекса на том језеру, поручивши да је овај крај огроман туристички потенцијал.

Она је у изјави новинарима рекла да је посебно задовољна тиме што се наставља са свим инфраструктурним улагањима, без обзира на последице вируса, јер је Влада издвојила средства за најважније инфарструктурне пројекте, попут изградње аутопутева.

Према њеној оцени, за Мерошину и цео крај важан је “ауто-пут мира”, који ће туда пролазити, а повезаће Ниш и албанску луку Драч.

И овај туристички потенцијал ћемо потпуно да ставимо на ноге када га реновинаримо, очистимо језеро, промовишемо све што овде постоји и то да имамо и аутопут од Ниша ка Прокупљу, па до Плочника. Не постоји већа ствар за туризам овог краја и за квалитет живота људи, истакла је Брнабић.

Она је данас обишла и напуштену фабричку халу у селу Доњи Душник, у општини Гаџин Хан, најавивши да се за тај простор тражи инвеститор.

Премијерка је подсетила на то да је поменуту локалну самоуправу посетила неколико пута, али да је сада посебно желела да обиђе ову халу која је већ неко време празна, а која је некада запошљавала више од 500 људи.

Морамо да размислимо о томе како наћи потенцијалног инвеститора и овде, по узору на Алексинац, где је била слична ситуација по питању незапослености и економског стања.

Држава се труди да нађе инвеститора како би и Гаџин Хан почео више да се развија, нагласила је премијерка и исказала захвалност новом руководству општине које на томе предано ради.

Ове године, први пут је у Гаџином Хану почела да се гради индустријска зона. Откупили су земљу, креће инфраструктурно уређење, а када имамо индустријску зону нама као републичкој власти, биће много лакше да помогнемо и доведемо инвеститора, објаснила је Брнабић.

Председница општине Гаџин Хан Марија Цветковић указала је на то да
општина нема развијену привреду и да на њеној територији послују свега две фирме – „Елид“, која запошљава 50 радника и „Ресор“, која има 100 запослених.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here