Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је геополитичка ситуација сваким даном све компликованија, да су притисци на Србију огромни и да Београд не мења позицију.

Брнабић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, истакла да је позиција наше земље у складу са међународним правним поретком и националним интересима и да ми ту позицију не мењамо.

Трпимо притиске јер смо једина земља у Европи која није увела санкције Руској Федерацији, имамо додатне притиске у земљи од људи који нам спочитавају што не уводимо санкције. То што се ствара изнутра је потпуно непотребно, навела је премијерка.

Надам се да у Москви разумеју нашу позицију и да нас макар чују партнери из Руске Федерације, али и ЕУ, САД и остали. Ми позицију не мењамо. То је једина позиција у складу са међународним правом и не мења се у односу на део света или појединачну земљу или верску и националну припадност људи, рекла је она.

Према њеним речима, то је признавање и неповредивост територијалног интегритета међународно признатих држава као што је Република Србија.

Не можете се заклињати у неповредивост територијалног интегритета Украјине, а истовремено рећи тај основни принцип међународног права не важи за Србију, нагласила је председница Владе.

Брнабић је рекла да се сутра очекује врло важан телефонски разговор председника Србије и Русије – Александра Вучића и Владимира Путина у вези са новим гасним аранжманом.

Она је указала на то да су три најважније теме за тај разговор количине гаса, цена и сигурност снабдевања, додавши да не може да каже да ли је нешто од тога извесно.

Председница Владе је рекла да је нешто што је извесније у овом тренутку и што доноси одређену врсту сигурности разговор са мађарским партнерима и то што смо обезбедили складиштење гаса у тој земљи.

Она је указала на то да је индустрија у Србији забележила раст, због чега се сада троши двоструко више гаса него некада, додавши да држава жели да обезбеди такве количине да индустрија може да настави да се развија.

Када погледате први квартал ове године, наш БДП је растао 4,3 одсто, додатно смо повећали запосленост три одсто. Све то значи да нам треба још више енергената да сервисирамо привреду. Најважније је да обезбедимо довољно енергената да нема рестрикција електричне енергије и да људи имају грејање, навела је премијерка.

Брнабић је истакла да, колико год да је ситуација сложена, сваки дан дајемо све од себе да зиму дочекамо спремни и да, након сутрашњих разговора, имамо читаво лето да се спремимо за то.

Премијерка је, одговарајући на питање да ли је амерички течни нафтни гас реална алтернатива руском гасу, рекла да јесте и подсетила на то да је Србија још 2015. године почела да ради на пројекту гасне интерконекције у Грчкој.

Она је објаснила да је тај пројекат ЕУ препознала као приоритет и финансирала га са 50 одсто, али да је због невероватних процедура и бирократије његова реализација почела тек 1. фебруара ове године.

Према њеним речима, иако је Србија желела да заврши пројекат до краја године, градња, која је ионако почела касно, поново је стопирана због процедура ЕУ.

У овом тренутку гледамо како додатно да диверсификујемо, а зарад животне средине, многе топлане у локалним самоуправама пребацивали смо са угља на дрвну биомасу и гас и гледамо како да обезбедимо потпуну сигурност снабдевања, закључила је председница Владе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here