Mesto za reklamu
  1. 03.2019.

Годишња музичка награда Канаде – “Juno” у области класичне композиције, отишла је у руке наше Ане Соколовић за дело “Golden Slumbers Kiss Your Eyes”. Ово угледно признање, које је пандан Gremmy награди, још једном је потврдило зашто Соколовићева носи епитет иконе у овој земљи.

Њена награђена композиција објављена је на албуму New World а изводи га Национални оркестар Центра за уметност под диригентском палицом Александра Шелија. Тема овог албума су миграције, инспирисане стваралаштвом Антоњина Дворжака чија је Девета симфонија такође уврштена на овој компилацији.

“Презадовољна сам што моја музика комуницира са публиком, то је разлог због кога радим овај посао. Ово признање за каријеру значи пуно, јер увек је лакше попети се на неки ниво али је опстати много теже”, изјавила је Ана, која је прошле недеље посетила свој родни Београд.

Ово дело је, како каже Ана, компоновала за контратенор и својеврсни је дневник путовања, који описује различите земље и различита времена. Имагинарне земље које најчешц́е посец́ујемо у сновима под јаким утицајем детињства. Композиција има седам ставова и на различитим је језицима. Тачније, Соколовићева је користила осам текстова из народне поезије на шест језика – француском, енглеском, италијанском, српском, немачком и ладино. То су успаванке, бројалице, љубавне и паганске песме.

Ана Соколовић је студирала композицију на Универзитету у Новом Саду а магистрирала на Универзитету Монтреал, где се данас бави професуром. Године 2012. проглашена је „националним благом” Квебека. Њен репертоар обухвата оркестрална, вокална, камерна, оперска и позоришна дела. Године 2009. била је једна од три композитора који су освојили престижну награду Националног центра за уметност. Њена прва опера The Midnight Court је прва канадска опера која је икада изведена у чувеном Цовент Гарден у Лондону. За a capella оперу Њеддинг (“Свадба”) за шест певачица а која се изводи на српском језику, добила је награду Dora Mavor Moore за изванредну нову музику/оперу. Ових дана је објавила свој нови монограмски це-де Sirènes.

Славна композиторка најмање једном годишње дође у Србију са супугом Жаном Лесажом, такође цењеним композитором, и децом Густавом и Емом.

“Моја деца се посебно радују доласку у Београд и сусрету са родбином. Оно што је мени важно и на шта сам поносна јесте то што сам успела у томе да обоје течно говоре српски језик”, рекла је Ана Соколовић.

„Српска стварност“ / БизЛајф /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here