Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Милан Антонијевић из Фондације за отворено друштво рекао је за РТС да информације које су се појавиле у јавности да је нешто договорено што излази из оквира онога о чему се прича у Скупштини не одговара истини.

Други међустраначки дијалог уз посредовање Европског парламента одржан је 14. и 15. новембра у Народној скупштини Србије.

Позивамо владајућу коалицију да више не губи време и почне спровођење реформе, а опозицију која бојкотује Скупштину да се врати у парламент и укључи у дијалог – то је после другог састанка власти и опозиције у присуству европарламентараца изјавила Тања Фајон.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Милан Антонијевић из Фонда за отворено друштво рекао је да су неке ствари урађене, и добро је што су, а осим два европска посланика која су била на претходном дијалогу, сада ту и Тања Фајон и Владимир Билчик, који ће се бавити Србијом.

Према његовим речима, то је добро – не да се појача делегација, већ да се на један јаснији начин говори о томе шта је спроведено.

“Имали смо пред собом и табелу о томе шта је споведено и шта треба да се уради, а нека нова питања су стављена на сто од стране преговарача, што је добро. Нека од питања јесу и прихваћена, тако да то и личи на преговоре. Имате правила по којима се она спроводе”, рекао је Антонијевић и додао да су гледаоци научили шта су правила Четам хауса, па ће видети да ли ће их спроводити у кући.

Према сазнањима појединих медија, кажу да су европски парламентарци уважили неке од сугестија странака које не учествују у дијалогу и када је реч о померању датума избора.

Антонијевић каже да не види ништа спорно, с обзиром на то да морате имати потпуну слику да се европски парламентарци виде и са онима који не желе због бојкота Скупштине да дођу на састанак.

Говорећи о датуму избора, Антонијевић каже да је говорио о могућности по закону и по Уставу да до 3. маја буду одржани избори.

Антонијевић каже да је листа задатака прилично велика.

“Мало је неслагање о виђењу шта је све спроведено у потпуности, шта делимично, шта уопште није ни започето.

Европски парламент је стао на становиште да је још много тога потребно урадити да би се прва листа спровела, нова питања се стављају на сто да се откочи цео процес и да би ово изгледало као прави процес који може довести до промене изборних услова и ставити знак једнакости између оних који желе да учествују на изборима”, закључио је Антонијевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here