Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар упутио је данас, заједно са здравственим радницима ковид болница КБЦ Звездара и Опште болнице Панчево, апел грађанима да поштујући мере заштите помогну онима који се свакодневно, у тешким условима, боре за здравље и живот пацијената.

Лончар је, након неформалног састанка са представницима поменутих здравствених установа, изразио захвалност свим здравственим радницима, који су, како је нагласио, хероји нашег доба.

Пулмолог Наташа Петровић Станојевић, један од координатора ковид болнице у КБЦ Звездара, истакла је да су капацитети тог центра преко 400 кревета, а да је за више од три месеца кроз ту болницу прошло 2.100 пацијената оболелих од коронавируса.

Она је изнела податак да је у првом таласу било око 900 пацијената, а да их је сада двоструко више за мањи временски период, уз напомену да је у овом тренутку у КБЦ Звездара збринуто приближно 300 пацијената.

У првом удару се дешавало да у једној смени збринемо око 150 људи, истакла је Петровић Станојевић и додала да се стање сада поправило за нијансу у смислу изједначавања броја примљених и отпуштених пацијената.

Радмила Ресимић, главна сестра КБЦ Звездара, пренела је да је веома тешко радити у црвеним зонама, али и нагласила да су сви, од медицинског, па и немедицинског особља, врло посвећени томе да помогну свим пацијентима.

Мирјана Карличић, клинички лекар из ОБ Панчево, навела је да је та болница у оба таласа учествовала у лечењу ковид пацијената, и нагласила да је имала ту срећу да као млад лекар учи од старијих и искуснијих и помогне да се грађани опораве.

У овом тренутку, како је пренела, у тој здравственој установи је смештен 101 пацијент, а од тога су четири на респиратору, који су сада највећим делом из јужног Баната.

Маја Рељић, медицинска сестра ургентног одељења у болници у Панчеву, рекла је да је велики број пацијената из целе Србије у првом таласу био хоспитализован управо у тој установи, где се готово без паузе боре и лече и пацијенте и мимо ковид зоне.

Председник гранског синдиката здравства и социјалне заштите „Независност“ Зоран Илић најавио је да ће тај синдикат пратити развој и правце реформи у здравственом систему, и додао да се припрема сет помоћи запосленима у здравству.

Њихов захтев ће бити да 10 одсто на плату пређе у сталну цену рада, истакао је он и изразио наду да ће сви запослени у здравству добити и стимулације, а посебно они који раде у ковид болницама.

Директор Лекарске коморе Србије др Милан Динић исказао је захвалност свим здравственим радницима који раде са ковид пацијентима, наводећи да захваљујући њима углед лекарске професије никада није био на вишем нивоу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here