Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Учествује осам солиста из Србије, Хрватске, Италије и Словеније

Премијера прве тамбурашке опере на свету заказана је за 29. децембар у Семичу, у словеначкој Белој Крајини. Дан раније одржаће се и претпремијера, а од Нове године следе наступи не само у Словенији већ и у Новом Саду, Скопљу, Куманову, Осијеку, Прагу, Иркутску, Кливленду…

Аутор ове јединствене опере, рођени је Пироћанац Грегор Загорц (34), композитор са дипломом Музичке академије у Новом Саду, сада професор у Средњошколском центру у Новом Месту. Компоновањем прве тамбурашке опере, овај јединствени уметник, етномузиколог, диригент, несумњиво ће ући у светску историју музике. Али, стрепњу пред предстојећу претпремијеру не скрива.

– Имам трему, одговорност, први пут у свету изводимо тамбурашку оперу, диригујем томе – не крије емоције Загорц, учесник недавно одржаног Конгреса Светске тамбурашке асоцијације у Новом Саду. – Биће присутан крем тамбурашког света, етномузиколози, музиколози, професори, мајстори тамбурице. У Словенији се тако нешто никад није догодило, као што су рецимо, окупљања тамбураша, у Новом Саду. Карте су плануле за 50 минута. Не знам како ћу све да преживим.

Грегор Загорц , Фото Н. Стојановић

Историјски тренутак, слаже се Загорц, представљаће својеврсну револуцију у музичком свету. Потврда за то је чињеница да за тамбурашку оперу влада огромно интересовање и да је нова сала Културног центра у Семичу распродата за пет наредних извођења.

– Планирам да је покажем свима, јер сматрам да је тамбурица национални словенски инструмент, а не хармоника, како многи сматрају, јер је она германска. Тамбура је, заправо, инструмент Словена – тврди Загорц.

Рођен у Пироту, будући да му је отац био војно лице, по завршеној основној школи, наш саговорник се преселио у Лесковац где је матурирао. Музичку академију дипломирао је у Новом Саду у класи професора Мирослава Штаткића.

Пре девет година са породицом се преселио у Ново Место, запослио као предавач, формирао Биг бенд џез оркестар, тамбурашки оркестар “Добреч”, наступао широм Словеније.

– Жеља ми је давнашња била да напишем оперу, најкомплекснији музички облик, али нисам имао “километражу” – прича Загорц. – Сазрео сам, на једној вечери оперских арија, где је све фантастично звучало, и преломио. Либрето је заснован на белокрајинској легенди “Амброж и Катарина” о забрањеној љубави грофовске ћерке и сељака. Опера има осам солиста из Србије, Хрватске, Италије и Словеније, 33 тамбураша, додатни чланови оркестра, мешовити хор од 34 члана, шест плесних парова. Готово 90 актера на сцени. Све то ми је “узело” две године живота али ентузијазам свих учесника, посебно храбри.

ТОН СТРУЧЊАКА

НЕДАВНО је Грегор Загорц био један од 40 експерата учесника Четвртог конгреса Светске тамбурашке асоцијације у Новом Саду.

– Тамбура је постављена на ниво који јој као инструменту припада, а посебан тон дају јој стручњаци из свих крајева. То је добро и за музику и за тамбуру – каже Загорц.

“ЈУЖНА ПРУГА”

НОВИ Сад је мој град, јединствен, мултиетнички и пун толеранције – прича Загорц. – Из њега носим прелепе успомене, а и супруга Бојана је Новосађанка. Радио сам у Средњој музичкој школи у Сомбору, предавао стручне предмете, а ђаци су освајали награде у земљи и иностранству… Но, пре свега, одрастао сам на “јужној прузи”, знам врло добро шта су кафана и боемски живот.

„Српска стварност“ / С. Бајић, Новости /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here