Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Амерички архиепископ Елпидофор у писму Мајклу Помпеу наводи да се у Црној Гори крше људска и верска права православних хришћана.

Архиепископ амерички Васељенске патријаршије Елпидофор, написао је писмо америчком државном секретару Мајклу Помпеу у којем га упозорава на најгрубље кршење људских и верских права православних хришћана у Црној Гори, а поводом усвајања контроверзног Закона о слободи вероисповести.

“Као председник Сабора канонских православних епископа у Сједињеним Америчким Државама, имам посебну част препоручити Вашој пажњи посебну забринутост православних хришћана наше земље, за нашу браћу и сестре у Црној Гори, који подносе нарушавање верских слобода након недавног усвајања Закона о слободи верописповести и статусу верских заједница од стране црногорског парламента”, наводи се у писму.

Према његовим речима, чини се да имплементација овог закона подразумева средство за конфискацију црквених некретнина изграђених пре 1918, а којима недостаје формална документација о поседовању.

“Наша браћа и сестре у Православној цркви у Црној Гору су директно погођена овим мерама које прете осамстогодишњем континуираном духовном присуству и културном наслеђу. Дубоко сам забринут због све израженијих тензија у црногорском друштву, у време док православни хришћани настављају са својим мирним протестима у напору да заштите своје светиње”, написао је амерички архиепископ Елпидофор.

Он у писму позива да се заштите православни хришћани у Црној Гори, а против било којег облика кршења њихових људских и верских права.

“Молим се за мир у Црној Гори, верске слободе за све и отворени дијалог са свим странкама о овом закону”, закључује се у писму Помпеу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here