Mesto za reklamu

01.07.2020.

Аустријска влада је објавила препоруку да се не путује у Србију, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Северну Македонију и Албанију.

Прес конференција још није одржана, али је боја тих земаља на карти објављеној на страници Министарства спољних послова већ промењена са наранџасте (високи ризик) у црвену, што значи уздржавање од путовања у те земље.

Тиме је прескочена једна категорија – препорука парцијалног избегавања неких делова тих земаља – и одмах дата најтежа оцена епидемијске ситуације на Западном Балкану.

Није реч о забрани, већ о препоруци да се тамо не путује. То значи да они који се у будућности буду враћали из тих земаља, могу рачунати на отежану процедуру код уласка у Аустрију.

До ове одлуке долази због растућех броја нових инфекција у читавом региону, у Србији само јуче 274 у једном дану. Како је време годишњих одмора, влада очекује да ће на десетине хиљада оних који или раде у Аустрији, или су пореклом из региона, отпутовати на одмор у земље порекла и тако додатно закомпликовати ситуацију.

Потенцијални број људи из Аустрије који проводе одмор у земљама Западног Балкана је велики.

У Аустрији такође расте број новоинфицираних, иако мање драматично. Тренд није добар: средином месеца је број актуелно оболелих био око 300, сада је дупло већи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here