Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Влада Аустрије је одлучила да повуче законски акт о обавезној вакцинацији против ковида. Министар здравља Јоханес Раух најавио је да ће ситуација бити праћена и за три месеца бити донета нова одлука у вези обавезне вакцинације. Експертска комисија упозорила је да је велика вероватноћа да ће на јесен доћи до новог масивног таласа короне.

Од 1. фебруара у Аустрији је на снази Закон о обавезној вакцинацији против коронавируса. Међутим, влада те државе је одлучила да привремено повуче тај законски акт.

Оцењено је да су омикрон варијанта и њена резистентност обавезну вакцинацију учиниле опсолетном. О новом закону ће се разговарати за три месеца.

Министарка за уставна питања Каролине Едштадлер рекла је, на конференцији за новинаре после седнице владе, да обавезна вакцинација због омикрон соја није сразмерна мера.

Министар здравља Јоханес Раух најавио је да ће ситуација бити праћена и за три месеца бити донета нова одлука у вези обавезне вакцинације.

Било је планирано, када се уводио Закон о обавезној вакцинацији, да од средине марта креће кажњавање свих невакцинисаних грађана.

Своју одлуку о привременој обуставу примене обавезне вакцинације влада је донела на основу извештаја комисије експерата.

Едштадлер је казала да се препоруке експерата примењују.

“Данас није исписано последње поглавље у вези обавезне вакцинације. Као што је и вирус променљив морамо и ми бити фелскибилни и прилагодљиви. Зато Закон о обавезној вакцинацији остаје, али се неће примењивати”, објаснила је она.

Едштадлер је казала да је закон без санкција бесмислен и бескористан, због чега је донета одлука да се привремено не примењује и да неће бити контрола.

Додала је да је Закон флексибилан и да је за привремено обустављање примене довољна само уредба Министарства здравља и одлука паламента, али не и промена закона.

Ако буде поново било потребно Закон ће се примењивати, најавила је Едштадлер.

Раух је казао да ће Комисија најкасније за три месеца поднети следећи извештај, а након тога ће уследити нове одлуке.

Нови министар је истакао да вакцинација штити, и апеловао на грађане да се вакцинишу ако то до сада нису учинили.

“На јесен могућ нови талас короне”

Експертска комисија упозорила је у свом извештају да је велика вероватноћа да ће на јесен доћи до новог масивног таласа короне.

Експерти наглашавају да треба бити припремљен за тај талас, јер у супротном не могу да се искључе мере као што је локдаун.

Међутим, тренутно обавезна вакцинација није потребна, односно “примерена”, навели су они.

Истовремено експерти подвлаче да је вакцина кључни инструмент у борби против пандемије.

“У основи је обавезна вакцинација добро средство за осиигурање високе стопе вакцинисаности и у суштини је и даље сврсисходна да се спречи преоптерећење здравственог система”, додају експерти.

Међутим, тренутак примене зависи од више фактора, на пример од епидемиолошког развоја, колико имунитет вакцином опада, колико терапије могу заменити вакцину.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here