Mesto za reklamu
  1. 26. 2019

Састанак председника Србије и Косова у Берлину 29. априла је добра прилика да се поново покрене дијалог, каже за Глас Америке градоначелник Приштине и члан косовског преговарачког тима Шпенд Ахмети. Али, као и председник Србије Александар Вучић, ни

“Ово је редак случај да се слажем са Вучићем у смислу да не очекујемо ништа посебно да ће се десити, еурека, па да ћемо решити проблем који имамо сада”, каже Ахмети који је учествовао на панелу о Западном Балкану у Интернационалном републиканском институту у Вашингтону.

Ипак, члан косовског преговарачког тима нада се ће први састанак после увођења такси Приштине на српску робу – имати неки резултат.

“Можда би било добро да се одблокира процес дијалога, јер смо већ неколико месеци у блокади – од тога што смо на почетку године причали о решењу и договору до краја године, а онда је дошло до блокаде и ствари које сви знамо и надамо се да ће доћи до одблокирања процеса“

​Већу шансу за деблокаду дијалога Ахмети види у томе што су домаћини сусрета лидери две најјаче земље ЕУ – немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон, а не Брисел.

Ипак, проблем остају опречне позиције две стране у преговорима: Београд не жели за преговарачки сто док се таксе не укину – а Приштина жели обрнуто.

“Да почну састанци у Бриселу, да се Приштина и Београд сусрећу, да имамо састанак двеју страна и можемо да причамо о свим стварима – па и о такси”

Председник Косова Хашим Тачи са претходним писмом америчког председника које је добио за десетогодишњицу проглашења независности Косова

Чак и да преговори крену, Ахмети оцењује да је договор до краја године мало вероватан.

“То више слушамо од Вашингтрона, Брисела, Берлина, Париза, али у суштини ми живимо на Балкану и ја сам песимиста да можемо доћи до договора ове године..Што не значи да не треба разговарати.”

Приштина од Београда тражи признање независности – што би, оцењује Ахмети, подстакло и чланице ЕУ које нису признале Косово да то учине и отворило пут чланству у УН – чему се за сада противе Русија и Кина.

„Српска стварност“ / ВОА /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here