Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Јавно предузеће “Србијагас” и мађарска компанија ФГСЗ повезали су на граници с Мађарском гасовод Балкански ток којим ће убудуће гас из Турске преко Бугарске и Србије стизати до средње Европе – јавља РТС.

Од сутра Мађарска закупљује капацитете, а Србија постаје важна транзитна земља за средњу Европу. Прве количине транзитног гаса кроз нашу земљу за средњу Европу крећу 1. октобра.

“У овој струци када се спајају две цеви на граници, које долазе из две државе, то се назива златно повезивање. Када већ дођемо до златног повезивања, то значи да видимо крај овог пројекта и да ће ускоро почети снабдевање гасом”, рекао је Ференц Саболч, председник Управе “ФГСЗ”.

Душан Бајатовић, генерални директор “Србијагаса”, рекао је да је на овај начин стављена тачка на дугогодишњи велики посао којим је наша земља и коначно решила питање снабдевања гаса из другог правца, а не само преко Украјине.

“Нико се више у Србији неће смрзавати а цена гаса се за домаћинства неће ни од јесени мењати. Поскупљење због цене нафте коју прати цена гаса ће се прелити на Србијагас”, објаснио је Бајатовић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here