Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Светски и европски званичници реаговали су на коначну пресуду Ратку Младићу. Председник САД Џозеф Бајден поручио је да су правда и помирење темељ мира и стабилности у региону. Председник Европског савета Шарл Мишел каже да је коначна пресуда у случају Ратка Младића још један важан корак који ће, према његовим речима, донети правду жртвама.

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да је пресуда Ратку Младићу историјска и да показује да ће они који чине стравичне злочине бити позвани на одговорност, саопштила је Бела кућа.

“САД су помогле у вођењу међународних напора да се зауставе злочини у Босни и Херцеговини, приведу правди они који су злочине починили у БиХ и у другим деловима бивше Југославије, и да се успостави трајни мир у тој земљи и ширем региону”, истиче Бајден.

Амерички председник оцењује да су правда и помирење темељ мира и стабилности у будућности.

“Данашња одлука је такође важна потврда да је то могуће. Искрено се надам да ће лидери у региону поштовати пресуду и потврдити њен значај за владавину права”, рекао је Бајден.

Председник Европског савета, Шарл Мишел каже да је коначна пресуда у случају Ратка Младића још једна важан корак који ће, према његовим речима, донети правду жртвама.

“То ће помоћи да се болна прошлост остави иза нас, а да се будућност стави на прво место”, поручио је Мишел са свог Твитер налога.

Борељ и Вархеји: Поштовати одлуке суда и промовисати помирење на Западном Балкану

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархељи оценили су да ће пресуда Ратку Младићу “допринети излечењу свих који су патили”.

Kомесарка УН за људска права: Пресуда се односи на индивидуалну одговорност

Осуђујућа пресуда Ратку Младићу односи се на његову индивидуалну одговорност за његова ужасна дела, а не на колективно кажњавање или расподелу кривице на било коју одређену заједницу, изјавила је висока комесарка Уједињених нација за људска права Мишел Башеле.

Башеле је навела у саопштењу да осуђујућа пресуда значи да га је међународни систем правде Младића прогласио одговорним и да су његови злочини били врхунац мржње ради политичке добити.

У заједничком саопштењу, Борељ и Вархељи су подсетили на жртве и поручили да саосећају са њиховим породицама и преживелима.

Поновили су да ЕУ очекује од свих политичких актера у региону да покажу пуну сарадњу са међународним судовима, поштују њихове одлуке и признају њихову независност и непристрасност.

“Порицање геноцида, ревизионизам и величање ратних злочинаца противрече најосновнијим европским вредностима. Данашња одлука прилика је да лидери у Босни и Херцеговини и региону, с обзиром на чињенице, предњаче у одавању почасти жртвама и промовишу окружење погодно за помирење како би превазишли наслеђе рата и изградили трајни мир”, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here