Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

Отац трагично страдалог Давида Драгичевић, Давор Драгичевић, који је јуче приведен током протеста пуштен је јутрос из притвора након саслушања у Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци.

Давор Драгичевић (архивска фотографија)

Јучерашње привођење Драгичевића, због одбијања да прими позив за саслушање због нарушавања безбедности, изазвало је протесте грађана који су се на Тргу Крајине сукобили са полицијом, а међу њима је било и повређених – пренео је репортер Кликса.

Поред Драгичевића приведени су и његова бивша супруга Сузана Радановић, лидер ПДП-а Бранислав Бореновић, народни посланик Драшко Станивуковић и бивши посланик Адам Шукало. Радановић, Бореновић и Шукало су пуштени из притвора, а задржани су Станивуковић и Драгичевић.

Полиција је око 16 сати растерала грађане са Трга Крајине у центру Бањалуке, а они су затим прешли у парк “Петар Кочић”.

Око 18 сати специјална јединица полиције је поново деловала и грађани су се разишли, али неколико минута после спонтано су се окупили испред дворишта цркве одакле су послали последње поруке и поново затражили пуштање на слободу ухапшеног Давора Драгичевића.

Чланови групе “Правда за Давида” нису одустајали од подршке Давидовом оцу Давору Драгичевићу, кога су ухапсили припадници МУП-а РС, јер се није одазвао на позив за саслушање. “Правда за Давида! Убице, убице!”, узвикивали су грађани. Давидова мајка Сузана раније је рекла демонстрантима да се разиђу и да ће се протести наставити сутра, али многи то нису урадили.

Портпаролка бањалучког МУП-а Марија Маркановић изјавила је да је Давор Драгичевић ухапшен због сумње да је извршио дело угрожавање безбедности, а након што се није одазвао на позив “ради испитивања на околности за које се сумњичи”. Она је новинарима рекла да су полицијски службеници у складу са законом том приликом применили “средства силе”, након чега је Драгичевић тражио медицинску помоћ која му је и указана.

Упитана о новинару Владимиру Шушку, за кога су поједини медији пренели да је приведен јер је фотографисао како Давора Драгичевића одводе у Хитну помоћ, Маркановићева је рекла да је он само био легитимисан јер није имао јасно истакнуту новинарску акредитацију.  Истовремено, позвала је грађане да на миран начин изражавају своје ставове и “уздрже се од насиља и угрожавања јавног реда и мира и закона”.

У знак подршке ухапшеном Давору Драгичевићу, неформална група грађана Сарајева организовала је мирно окупљање рекавши како стоје уз Бањалуку. “Вечерас показујемо да је Сарајево уз Давора и Сузану, уз борбу за истину и правду, уз борбу за слободу говора и мишљења. Сарајево је уз Бањалуку”, поручили су грађани Сарајева. На протестима је био и Муриз Мемић, отац страдалог Џенана Мемића, који се, како каже, као и Давор Драгичевић бори за истину и правду у случају смрти свога сина. Поред Сарајева, подршка за родитеље Давида Драгичевића пристиже и из других градова широм БиХ.

На Шпанском тргу у Мостару спонтано се окупила већа група грађана како би исказала подршку грађанима Бањалуке који се данас сукобљавају, с како су казали, политичком репресијом.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић је поручила да институције треба да раде свој посао у складу са законским оквирима. Она је на Радио-телевизији Републике Српске рекла да је реч о полицијско-тужилачкој акцији и да не може да оцењује њену оправданост, јер то није њена надлежност. Још једном је поновила да, као грађанин и мајка, саосећа са породицом Драгичевић због трагичне смрти њиховог сина Давида. Огорчени грађани БиХ од јутрос путем друштвених мрежа поручују како стоје уз Давора и Сузану, родитеље страдалог Бањалучанина.

Сутра у подне на платоу испред Филозофског факултета у Београду најављено је окупљане под називом “Срце за Давида”. Окупљање организује иницијатива “Не давимо Београд”.

Светске агенције пренеле су вест о дешавањима у Бањалуци и протестима насталим након хапшења оца Давида Драгичевића.

Мисија ОЕБС-а у БиХ прати догађаје у Бањалуци и протест на Тргу Крајине, написао је шеф Мисије Брус Бертон на Твитеру и апеловао на мир и избегавање насиља.

„Српска стварност“ / РТС – Танјуг, Кликс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here