Mesto za reklamu

03.09.2020.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је на састанку Београда и Приштине у Белој кући на столу папир чија једна тачка подразумева међусобно признање Србије и Косова, а да се на председника Александра Вучића врши огроман притисак.

„Добили смо никада гори папир од када су кренули преговори са Приштином. Било је 16 тачака на папиру, на столу, од којих 10 тачка подразумева међусобно признање“, рекао је Мали новинарима.

Од двадесетак присутних људи, не само Албанаца, на сваку реч наше делегације реагују веома агресивно, против нас, рекао је министар.

Мали је рекао да је било веома мало економских тема. Рекао је да је председник Александар Вучић, на основу обавештајних информација, знао да неће бити само економске теме.

„Тачка 10 односи се на међусобно признање. Има и економских тема и оне које се односе на инфраструктуру, аутопут, железнице, помоћи малим и средњим предузећима како би се подигла економија целог регион. Огроман притисак“, казао је он.

„Огроман је притисак, ово су за нас веома тешке теме. Председник Александар Вучић се бори, а да ли ће издржати, видећемо… Ја се враћам разговорима, настављамо, борићемо се до краја и, као што је председник рекао, предаја није опција“, рекао је Мали новинарима у паузи разговора у Вашингтону.

На питање каква је била реакција председника Вучића на папир, на којем је једна од укупно 16 тачака било признање Косова, Мали је одговорио:

„Каква може да буде?!“

Истакао је да је делегација Србије дошла са идејом да разговара о подизању “економије региона, да инвестира три-четири милијарде евра у инфраструктуру, подстицање пољопривреде, привреде, да се граде станови за младе.

„То је била наша платформа, а онда добијете тачку 10 која каже међусобно признање. То нити је економија, нити било шта друго“, рекао је Мали.

Поручио је да настављају да се боре за интересе Србије и људи који живе на КиМ.

Министар је и америчким новинарима на енглеском поновио да су разговори много тешки, да економске теме очигледно нису приоритет као што је српска делегација очекивала и да тачка 10 говори о међусобном признању.

Пренео им је и да су свих 16 тачка више политичке него економске, да је притисак на нашу делегацију велики и да је то најгори папир у историји преговора између Београда и Приштине.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here