Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Српска православна црква и верници славе данас празник Христовог вазнесења – Спасовдан. То је слава Београда. Спасовданска литија, под називом „Београд се моли за мир“, коју предводи патријарх Порфирије, кренула је од Вазнесењске цркве ка Храму Светог Саве. На платоу испред Храма Светог Саве патријарх српски служиће молитву за мир и благостање, а затим одржати Спасовданску беседу.

Уз звуке звона у свим градским црквама, у 18 сати литија је кренула од Вазнесењске цркве, кроз центар града до Храма Светог Саве на Врачару.

Литија је застала на Тргу Славија где је читано Јеванђеље и одржана кратка молитва.

Потом је литија наставила ка Храму Светог Саве, на Врачару.

Литијски крст ове године носи вишеструки олимпијски и светски шампион, ватерполиста Стефан Митровић, а светиње које се носе у литији су Свето Јеванђеље, икона Пресвете Богородице Тројеручице и мошти и иконе Светога деспота Стефана Лазаревића и Свете Петке.

Литији присуствују и представници градске власти.

У литију учествују и 40 српске деце са КиМ и 30 из Црне Горе са којима је патријарх Порфирије јуче разговарао у Храму Светог Саве.

Поводом славе Београда раније данас одржана је литургија.

Спасовдан се прославља у знак сећања на дан када се Исус последњи пут јавио ученицима, заповедио им да иду по свету и проповедају јеванђеље. Затим се, на Маслинској гори, наочиглед свих узнео се на небо, чиме је завршио своје дело спасења.

Београд слави Спасовдан као своју славу од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године граду дао статус српске престонице, у част обнове и напретка.

Празновање градске славе повремено је током историје прекидано али и настављано.

Последњи пут обновљено је скромном литијом око цркве, 1992. године. Годину дана касније, улицама Београда прошла је спасовданска литија, први пут после 46 година.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here