Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас са високим представником Европске уније за спољну политику и безбедност и потпредседником Европске комисије Жозепом Борелом током његове прве званичне посете Београду.

Дачић је том приликом изразио наду да ће успешна сарадња коју смо имали са ранијим високим представницима Европске уније бити настављена и током мандата Борела.

Он је скренуо пажњу на то да посебан значај у том смислу има наставак дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, истакавши да је искључиви кривац за блокаду дијалога Приштина, коју интересује само једнострано постизање својих ирационалних циљева.

С друге стране, како је указао, наша страна жели да разговара и спремна је да настави дијалог чим се за то створе услови, односно када Приштина повуче одлуку о таксама.

Борел је потврдио спремност за даље унапређење сарадње у циљу наставка дијалога о нормализацији односа између Београда и Приштине, као и рад на заједничком суочавању са спољнополитичким и безбедносним изазовима пред којима се налази ЕУ и Србија.

Он је посебно похвалио учешће наше земље у мировним мисијама ЕУ у Сомалији, Малију, Централноафричкој Републици, а у којима српски војници сарађују са европским колегама.

Саговорници су се сложили да у вредносном, географском, политичком и безбедносном смислу Србија припада Европи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here