Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Од Ђорђе Балашевића који је преминуо јуче у 68. години, опрашта се цела Србија, али и регион. Најдирљивије је било синоћ у његовом родном Новом Саду, где су након што је објављена вест о Балешевићевој смрти, на улицама виђени људи који плачу у неверици.

Грађани Београда одавали су почаст Ђорђу Балашевићу на Тргу Николе Пашића испред Комбанк дворане, где је Балашевић имао последњи концерт у главном граду. Позив за ово окупљање почео је још синоћ да се шири друштвеним мрежама. Почаст је била у знаку поруке – „Лаку ноћ, даме и господо“ која је била и исписана.

Више стотина поштовалаца опуса Ђорђа Балашевића испунило је вечерас плато и испред савског улаза у београдски Центру Сава одајући пошту преминулом кантаутору.

Све генерације и читаве породице хорски певају препознатљиве Балашевићев хит „Рингишпил“ и „Словенска“, пале свеће и остављају поруке пред транспарентом „Мој Београд“.

Гласним аплаузом и узвицима „Браво!“ окупљени су одали почаст Ђорђу Балашевићу.

Са импровизованог разгласа пуштена је песма „Не волим јануар“.

И Нишлије вечерас испраћају Ђорђа Балашевића

У парку испред Градске куће у Нишу од 19 часова окупљају се бројни грађани који су паљењем свећа, остављањем цвећа и плишаних играчка упутили последњи поздрав Ђорђу Балашевићу.

Од Ђорђа Балашевића се опрашта и бивша Југославија

Цео регион бивше Југославије опрашта се од кантаутора Ђорђа Балашевића, који је преминуо јуче. Речи опроштаја и туге поред Србије, виђене су и у Сарајеву, Загребу, Скопљу и другим градовима широм бивше државе, у којој је Балашевић био омиљен.

Балашевићеви стихови и снимци наступа и песама подељени су безброј пута на друштвеним мрежама откако је објављено да је познати музичар преминуо од последица упале плућа.

Његова смрт поново је ујединила регион, који је некада био у заједничкој држави, чија је Балашевић био једна од највећих звезда.

То је приказао и сарајевски уметник и илустратор Мидхат Капетановић. Он је на свом Фејсбук профилу, уз речи „данас свијет има мало мање боје“, поделио дирљиву илустрацију. На њој су приказани фиктивни ликови Вучко, Заги и Победник, који су симболи Сарајева, Загреба и Београда.

Заги и Победник плачу, док Вучко грли белог зеца, симбол Балашевићевих стихова из песме „Неки нови клинци“.

У Сарајеву и Загребу грађани су се окупили, баш као и у Новом Саду, како би се опростили од Балашевића, уз паљење свећа и певање његових песама…

​У Загребу су се фанови Балашевића окупили на Илици, где су поставили транспарент написан ћирилицом „Бећарац“, што је алузија на Балашевићеву песму „Стих на асфалту“, која садржи стих: „Да ми је још једаред проћи Илицом, па да бећарац нашврљам ћирилицом“.

И певачи, глумци и политичари, не само из Србије, већ и из региона, путем друштвених мрежа опростили су се од славног војвођанског кантаутора и песника.

Бивша хрватска премијерка Јадранка Косор написала је на Твитеру „Кад ти је загребачко срце одједном и изненада у Новом Саду. Јер срце иде куд га срце води“.

Последњи поздрав упутила је и Весна Пусић, бивша министарка спољних послова Хрватске, уз речи: „Путуј мирно мајсторе. Хвала ти!“

​Градоначелник Загреба Милан Бандић упутио је саучешће породици Ђорђа Балашевића.

„Музичка културна сцена остала је без великог уметника, који је током своје дугогодишње и успешне каријере емотивним песмама, ведрим духом и изразитом енергијом оставио неизбрисив траг у срцима публике“, напосао је Бандић.

Хрватски музичар Тони Цетински написао је „хвала ти на свему што си оставио за собом свима у наследство“.

Масимо Савић се од легендарног Балашевића опростио се стиховима из песме „Живот је море“ и записао да не верује у његов одлазак.

Словеначки кантаутор Зоран Предин јер је на својој Фејсбук страници само објавио слику на којој су Балашевић и он насмејани, а поред написао „Не знам шта да кажем…“.

Сарајевска уметница Амира Медуњанин, веома чест гост Београда и Србије, одлучила је да се опрости од Балашевића стиховима из његове песме „Лађарска серената“, чији је текст поделила на свом Фејсбук профилу.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев објавио је Балашевићеву песму „Седам осмина“ и уз то написао:

„Балкан вечерас оплакује Балашевића. Његов одлазак је само физички, његов дух је тако велики, да никада неће избледети или бити заборављен“.

Сарајевска градска скупштина осветљена у част Балашевића

Вечерас је сарајевска градска скупштина осветљена у част Ђорђа Балашевића, а Сарајево и његови грађани опраштају се од овог великог уметника.

Градоначелник Абдузлах Скака на друштвеним мрежама је написао како је Балашевић био посебан у свему: музици, људскости, али и истинској заљубљености у Сарајево, преноси портал Кликс.

“У временима највећих искушења, целом је свету показао своју величину. Верујемо да нас он и у овом тренутку види и чује. Зато, желим му у име свих Сарајлија рећи – Хвала ти Ђоле”, написао је Скака.

Додао је да ће Балашевић својим стиховима и музиком живети вечно и да га Сарајево неће заборавити.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here