Mesto za reklamu
  1. 10. 2018.

Београд по први пут ове године, у оквиру манифестације „Дани слободе”, обележава низом пригодних манифестација, заједно два важна датума, 74 године од ослобођења у Другом светском рату и сто година од ослобођења у Првом светском рату. На данашњи дан 1944. окончана је десетодневна битка у којој је немачкој армији нанет тежак пораз. Погинуло је око 3.000 наших бораца и 1.000 војника Црвене армије.  

Поводом дана Београда градоначелник проф. др Зоран Радојичић je у емисији „Жикина шареница” подсетио да је Београд слободарски град који је кроз векове много пута  рушен и обнављан и тај слободарски дух је нешто што карактерише нашу престоницу.

     – Ових датума морамо да се сећамо. Град и земља која памти људе који су обележили такве периоде,  родољубе и борце за слободу коју ми данас имамо, мисли на своју будућност – рекао је Радојичић.

Он је подсетио на говор мајора Гавриловића упућен браниоцима Београда, који је симбол борби у Првом светском рату, а који је ушао у анале и све уџбенике и војне академије, додавши да је реч о примеру како се воли слобода, своја земља и свој град.

–Зато је важно што се на првом школском часу чита проглас којим се ђаци упознају са овим важним датумима и сећају родољуба који су дали своје животе за слободу – рекао је градоначелник који је додао да је мултимедијалним спектаклом у режији Љубише Ристића  у Шећерани отпочело обележавање ових датума те да ће данас бити одржан и меморијални дефиле у центру града.

Према његовим речима током целе недеље ће бити организован читав низ манифестација које ће обележити и подсетити на наше савезнике и одати им још једном почаст за оно што су урадили, док ће 1. новембра манифестацијом испред Скупштине града бити обележена годишњица ослобођења Београда у Првом светском рату.

Он је истакао да се Београд сећа славне прошлости, али и мисли на будућност и додао да је последњих година наш главни град постао велико градилиште. Радојичић је овом приликом  подсетио и на недавно завршен Самит 16+1 чији су учесници, поготово они који нису били скоро у нашем граду, били одушевљени како град изгледа данас.

– Урађено је много тога и много се још планира, „Београд на води”, трг Славија, Косанчићев венац, хотели, шопинг центри, проширене пешачке зоне и још много тога. Београд се развија у правцу силаска на реке, са што више пешачких зона и бициклистичких стаза, у плану је изградња два моста, два тунела, метро, каламегданска пасарела, гондола која ће повезивати Калемегдан и парк Ушће, Филхармонија. Реконструкција Трга републике иде по плану и трудићемо се да се поштују рокови.  Наша визија је да Београд буде лепши, са новим инфраструктурним пројектима, да буде паметан град са имплементацијом нових технологија које ће га учинити функционалнијим. И на крају, али можда и најважније, зелени и здрав град за све наше грађане – истакао је Радојичић.

Државна церемонија обележавања годишњице одржана је на Гробљу ослободилаца Београда, а предводио ју је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Уз интонирање химни Србије и Руске Федереције поред министра Ђорђевића венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, СУБНОР-а Србије, као и представници амбасада Русије, Украјине, Белорусије и Азербејџана у Србији.

„Српска ствармност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here