Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Државни секретар за културу владе Аустрије Андреа Мајер продужила је уговор директору бечке Опере Богдану Рошчићу – јавља Танјуг.

   Рошчић, који је рођен у Београду, од 2020. је на челу једне од најпознатијих културних институција Аустрие.

Његов досадашњи уговор важи до 2025.године, а сада је продужен до 2030.

Мајер је казала да је следила препоруку надлежне комисије по завршетку конкурса, на који се пријавило 11 особа.

“Изванредним музичким доприносом и првим корацима ка подмлађивању режисерског рукописа, Рошчић је оснажио позицију те куће као водеће опере у свету”, објаснила је она.

Мајер је похвалила и напоре Рошчића током короне да изводи премијере уз помоћ камера и интернета.

“Успело му је да бечку Оперу учини видљивом и преко граница Аустрије и током времена које је било обележено ограничењима и несигурношћу”, нагласила је она.

Рошчић је казао да прихвата изазов да Оперу води до 2030. године, јер има јасне идеје за курс у овим ванредним временима.

“Управљање Опером није посао који треба радити што је могуће дуже, већ мора бити повезан увек са питањем да ли се институцији може дати нешто што је потребно у одређеном тренутку”, објаснио је он у саопштењу.

Рошчић је у Аустрији најпре стекао име и углед претворивши државни радио “Oe3” у најслушанији радио у земљи осмишљавајући атрактиван програм.

У тој кући он се најпре показао као успешан менаџер, а сада, након што је био и у музичком свету, показао се и као веома успешан директор бечке Опере, институције светског гласа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here