Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Другог дана своје посете Берлину делегација Српске листе коју чине председник Горан Ракић, потпредседник Далибор Јевтић и чланови председништва Братислав Николић и Саша Милосављевић, разговарали су са саветником немачке канцеларке Ангеле Меркел господином Матиасом Лутенбергом.

Заједница српских општина, дијалог Београда и Приштине, уведене таксе од 100% на робу из Србије, као и тренутна политичка и безбедоносна ситуација биле су теме овог састанка.

Политички представници Срба су истакли да тренутна реторика, последње изјаве појединих албанских лидера као и одлуке које су против наставка дијалога не доприносе смиривању тензија на терену. Такође је истакнуто да српски народ на Косову жели да живи без страха, у сигурном окружењу, без притисака који се услед тренутних политичких околности осећају у свакодневном животу.

”Интерес Срба на Косову је мир и стабилност и самим тим јасна је наша спремност да се уради све како би се мир обезбедио” речено је на састанку.

На питање око односа Срспке листе са званичним Београдом, политички представници Срба са Косова су јасно одговорили да је тај однос најпре природан и на највишем нивоу.

”Председник Србије Александар Вучић је у сталној комуникацији са нама јер жели да увек уважи наше ставове и мишљења како би и одлуке које се доносе допринеле бољем положају српског народа на Косову. Због тога је поверење које председник Вучић ужива од стране Срба на Косову највеће” истакнуто је током разговора на ову тему.

Имплементација договора о ЗСО је такође била тема где је наглашено да се споразум не имплементира и због чињенице да Приштина није ни на који начин због неуиспуњавања ове обаезе санкционисана.

И на овом састанку је истакнута опасност од дестабилизације ситуације кроз акције које се под изговором борбе против криминала и корупције спроводе на северу Косова.

Другог и последњег дана посете делегација Српске листе ће се састати са посланицима у Бундестагу Јосипом Јуратовићем и Манулеом Саразином.

Данас се, иначе, завршава дводневна посета политичких представника Срба са Косова Берлину, коју су они оценили као добру и корисну али и потребну да се из угла Срба представи права слика ситуације на Косову, наводи се у саопштењу Српске листе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here