Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Цркве у Бечу и Епархија аустријско – швајцарска и СПКД Просвјета Аустрија организују прославу јубилеја – 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

   Обележавање осам векова самосталности Српске цркве у Бечу биће прилика да се направи рекапитулација српске духовности, уметности, теолошке науке, али и укаже на снажне везе које српски народ и црква негују.

Обележавање јубилеја почеће у петак 6. децембра отварањем изложбе у Саборном храму Светог Саве (2. спрат). Отварање ове изузетне изложбе, слика и објеката академског сликара Станка Родића под називом „Хиландару у походе”, са уметнички обрађеним предметима са самог Хиландара и Свете горе, почиње у 18 часова, а изложба ће моћи наредних недеља да се види у храму. Истог дана и на истом месту, у Саборном храму Светог Саве (4. спрат), са почетком у 19.30 часова, биће одржана промоција књиге „Трилогија о Немањићима”, аутора Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића.

   Другог дана манифестације, у суботу 7. децембра, у Храму рођења Пресвете Богородице, по први пут у Аустрији, биће свечано отворена изложба о једном од највећих српских научника, Милутину Миланковићу.

Поставка садржи, између осталог, архивски материјал из области којима се познати научник бавио, као и личне ствари, фотографије, преписке са познатим светским научницима и друго.

Изложба приказује период од доласка Милутинових предака у једној од српских сеоба, школовање у Даљу, Осијеку и Бечу, као и грађевинску активност у Бечу. Представљен је архивски материјал из области у којима су одсликане Миланковићеве научне мисли, од којих се неки први пут појављују у јавности, а посебну вредност имају материјали прикупљени у Уметничко-историјском музеју у Бечу и Архиву Мађарске академије наука у Будимпешти.

После отварања изложбе, у Храму рођења Пресвете Богородице, биће уприличена Свечана академија, са почетком у 19 часова, и коктелом у наставку.

Са Светом архијерејском Литургијом у Храму рођења Пресвете Богородице, у 9.30 часова, завршиће се молитвене и културно-уметничке свечаности у Бечу, поводом јубилеја  800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Централна прослава јубилеја у Србији обележена  је у октобру у манастиру Жичи, затим свечаном  академијом  под називом „Завет Светога Саве” у центру „Сава” у Београду  и изложбом „Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here