Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Библиотека “Стеван Јорговић” у Монтреалу, основана је 1963. године. По запису у “Веснику” (гласило Српске Православне ЦШО Света Тројица у Монтреалу)  из 1963. год. родитељи Стевана Јорговића, Милутин и Јулија, поклонили су цркви књиге и новчану помоћ за формирање библиотеке.  

Рад на реорганизацији постојеће колекције, модернизацији библиотекарског система, као и на обнови фонда библиотеке без буџета, започео је у јануару 2017. год. На том задатку су радили заљубљеници у писану реч и они који схватају значај очувања националног идентитета.

Фонд библиотеке је обогаћен поклонима државних институција из матице и донацијама појединаца и излагачима Салона књига у Торонту.

Добили смо и књиге аутора, учесника “3. Салона књига у Торонту” који је одржан у марту ове године. Тим поводом посетила нас је ауторка пројекта, госпођа Виолета Димитријевић, која је донела књиге и посетила библиотеку.

Програм “Језиковање” за учење српског језика и ћириличног писма.  У оквиру “Језиковања” до сада су одржане и три радионице “Научи да представиш своју изузетност”, а у плану је и низ радионица “Шта све могу вредне руке”.

Одржана је успешна промоција романа “Девет грама душе” ауторке Татјане Врећо. Одржано је предавање “Темељи српске културе и заветна историја Срба”, на коме су говорили др Мило Ломпар, професор Филолошког факултета у Београду и Бранимир Нешић, директор издавачке куће “Цатена Мунди”. 26. октобра, у циљу обележавања Светског дана борбе против остеопорозе, др Марија Ђекић-Иванковић одржала је предавање: “Чувари здравља костију”.

Организовали смо и гостовање првакиње Народног позоришта из Београда, госпође Сузане Петричевић, која се представила монодрамом “Последња шанса”.

Највећи проблем у раду библиотеке је и даље недостатак простора. У циљу проширења библиотеке организовали смо у јуну месецу прикупљање средстава на друштвеној мрежи Фацебоок. Том приликом прикупљено је 1,176 $. Новац ће бити потрошен на куповину нових полица за књиге. За успешан наставак рада библиотеке од великог значаја било би проширење простора.

„Српска стварност“ / Мила Божић-Еркић, Монтреал, Канада /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here