Mesto za reklamu

04.11.2019.

Сергеј Степашин, бивши руски премијер, сматра да је његов претходник Јевгениј Примаков, чија је биста откривена у Руском дому у Београду, ударио темеље за данашње добре односе Русије и Србије.

Степашин се у изјави за Спутњик присетио и дана када је 1999. због бомбардовања СР Југославије Примаков окренуо авион изнад Атлантика и отказао планирани пут у Сједињене Државе.

„Тада сам био министар унутрашњих послова и први вицепремијер, а кад се Примаков вратио, одржали смо седницу Савета безбедности Русије и изразили жаљење због бомбардовања“, наводи Степашин.

Он подсећа да се Милошевић обраћао Русији с молбом да Југославији испоручи С-300, уз опаску да у том случају не би било никаквог бомбардовања.

„Али историја се не може вратити уназад“, додаје Степашин, а на питање да ли је тачно да је Примаков био за то да се Србији да тај противваздушни систем, одговара:

„О томе смо разговарали на Савету безбедности Русије. Ја сам такође био члан тог савета. Али представници војске су рекли да Југославија није чланица Варшавског уговора. По мом мишљењу, то је била грешка. Да су ти комплекси били овде, а било их је лако допремити, ниједан НАТО авион не би прелетео јер би био оборен“.

Степашин је наследио Примакова на месту премијера и, како каже, с тиме и читав посао око југословенског питања, укључујући и преговоре Г8 у Келну, одлазак у Сједињене Државе, преговоре у Сарајеву.

Констатује са жаљењем да идеја Јевгенија Примакова о будућој Југославији није до краја остварена и да је Србија остала без излаза на море, али да се он ипак трудио да настави оријентацију свог претходника.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here