Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Европски Комесар за проширење Оливер Вархељи пренео је представницима странака власти и опозиције које су учествовале у међупартијском дијалогу две поруке – да је дошао да их охрабри и подстакне да сви учествују на изборима и да је његова жеља да бар једна земља буде спремна за чланство у ЕУ до краја његовог мандата, сазнаје Танјуг.

Вархељи, Тања Фајон и Владимир Билчик састали су се са учесницима ранијег међупартијског дијалога о изборним условима у Народној скупштини иза затворених врата.

Европосланица Тања Фајон је казала да бојкот ни парламента, ни избора није решење, али и да промена правила пред изборе такође није решење.

Састанку је присуствовала и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, која је претходно имала одвојен састанак са делегацијом ЕУ.

Према наводима другог извора, Фајонова је изразила забринутост због изјава шефа посланичке групе СНС-а Александра Мартиновића да она ради против Србије, а заменик шефа посланичке групе СНС-а Владимир Орлић јој је пренео да, како је рекао, не треба да гради ставове на основу “само неких” информација.

“Замерио” је што, када Србија нешто добро уради, она лично не каже да је то добро.

Фајонова је рекла и да смањење цензуса изазива сумње, јер се изборна правила не мењају током године, а шеф посланика социјалиста Ђорђе Милићевић одговорио јој је да не брине за цензус, јер се о томе води расправа и постоји општи консензус у парламенту, те да није тачно да се изброна правила не мањају у изборној години.

Он је подсетио да су у циљу побољшања изборних услова, у децембру прошле године, промењена четири закона.

Рекао јој је и да је интересантно да нико из ЕУ није реаговао 2011. године на извештај Верице Бараћ о медијима.

Лидер Нове странке Зоран Живковић, који је такође присуствовао састанку дела опозиције са представницима ЕУ, изјавио је да је “састанак био кратак”, а да је порука европарламентараца била јасна, а то је да треба изаћи на изборе.

“Они су за то да се изађе на изборе. Ја сам их упозорио да ја разумем те препоруке и да сам близу тога да их прихватим, али морамо да, то сам им и рекао, да остваримо три ствари а то су: слободни медији, слободни медији и слободни медији. Све друге ствари су мање важне”, рекао је Живковић. Представници ЕУ су, како је рекао, обећали да ће дати свој допринос томе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here