Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Спољнополитички одбор Европског парламента усвојио је извештај о Србији, а известилац за Србију Билчек поручује да је извештај реалан и да Србија треба да прихвати поруке које су јој упућене.

За извештај, допуњен јуче усвојеним амандманима, гласло је 57 посланика, 4 је било против, а 9 посланика је остало уздржано.

”Усвојени извештај шаље јасну поруку да је Европски парламент спреман да подржи Србију на њеном ЕУ путу”, изјавио је известилац ЕП за Србију после гласања у Спољно политичком одбору ЕП, Владимир Билчик.

Одбор је претходно у уторак изгласао и усаглашене, компромисне амандмане на Билчиков извештај. У њима посланици траже од Србије да до краја разреши афере Крушик, Јовањица и Телеком Србија, али и да се „дође до правде у случају рушења Савамале у Београду“.

Такође, осуђују и траже санкције за јавне нападе и говор мржње са скупштинске говорнице уперене како према председавајућој Одбора за стабилизацију и придруживање ЕП Тањи Фајон или другим европосланицима, тако и према политичким противницинма, независним медијима и новинарима, сматрајући то „кршењем демократских пракси и основних демократских вредности“, позивају политичке актере на наставак међустраначког дијалога о изборним условима.

Што се усвојеног извештаја о Косову тиче, изостанак резултата реформи, неефикасна борба против корупције, правосуђе под утицајем политике, нетранспарентно финансирање политичких партија, раширене дезинформације о ЕУ, угрожена слобода медија, напади на новинаре, мањак слободе изражавања, јачање положаја жена и регулисање истополних заједница – кључне су примедбе посланика Европског парламента.

У извештају је упућен позив да се формира Заједница српских општина, али и тим за дијалог.

Евопски парламент осуђује кампању „непризнавања“ коју Србија води против Косова и која је довела до тога да је неколико држава повукло своје признање“, наводи се у усаглашеним амандманима.

У тексту Извештаја се наглашава забринутост због “најслабијег скора” Србије у усклађивању са спољном политиком ЕУ у поређењу са другим земљама региона, као и забринутост због “све већег утицаја Kине”.

Након гласања у Спољнополитицком одбору, очекује се да ће извештај о Србији, у форми резолуције, бити усвојен на пленарној седници Европског парламента 24. и 25. марта у Бриселу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here