Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 22.443 особе, а забележено је 508 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs. У више од 30 градова и општина на снази је ванредна ситуација.

Према последњем пресеку, још 9 пацијената преминуло је од ковида 19, а коронавирус је регистрован код још 412 људи.

У односу на март број оболелих је многоструко већи, битку са ковидом губе све млађи, а лекари сматрају да је други пик епидемије много озбиљнији.

Влада Србије је одлучила да се Спортска хала “Атеница” у Чачку отвори као привремена болница.

Премијерка Ана Брнабић рекла је на конференцији за новинаре Кризног штаба да током читаве борбе против епидемије није било никога ко је преминуо зато што није било респиратора.

Министар здравља Златибор Лончар је, такође на јучерашњој конференцији за новинаре, рекао да има довољно места у ковид болницама.

Ванредна ситуација у Трговишту

У Трговишту је проглашена ванредна ситуација због погоршане епидемиолошке ситуације. Забрањено је окупљање у отвореном и затвореном простору више од пет лица ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра. У јавним парковима и на игралиштима дозвољено је окупљање највише пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите. Обавезне су маске у затвореним просторима. Забрањено је организоване свечаности, спортских и других забавних манифестација, а угоститељски објекти радиће до 20 сати. За десет дана забележено је  15 нових случајева заразе у тој општини.

У Пчињском округу 26 новозаражених

Према последњим подацима, током јучерашњег дана стигли су резултати за 138 узорака са територије Пчињског округа.  Од овог броја, код 26 особа је утврђено присуство вируса ковид 19, од којих су 17 из Врања, четири из Владичиног Хана, две из Сурдулице, а по једна особа је позитивна у Прешеву, Босилеграду и Трговишту, саопштава градски Штаб за ванредне ситуације.

У Војводини се епидемиолошка ситуација смирује

На територији АП Војводине свакодневно се региструје фактични једнак број оболелих и да је достигнут горњи лимит од 150 до 180 на дневном нивоу.  Највећи број оболелих је у Новом Саду и ту је у овом тренутку ситуација најнеповољнија.

Преминула још два пациејнта у Краљеву

Према најновијим подацима, епидемиолошка ситуација у Краљеву је и даље неповољна.  Премиула су још два пацијента, тако да је укупан број преминулих у Краљеву од почетка епидемије 24. Тренутно је хоспитализовано 87 особа, а њих пет је на респратору. Охрабрује податак да се све мање људи јавља на преглед, око 110-115 дневно. Поређења ради, прошле недеље је обављано од 150 до 180 прегледа дневно.

Кон: Број заражених директно зависи од дисциплине

Смањивање броја заражених директно зависи од дисциплине грађана, рекао је епидемиолог Предраг Кон за РТС. Додаје да у Београду постоји јасно заравњење, чак и почетак снижавања бројки и да је за очекивати да се то настави.

Пошто је пред нама викенд, Кон је упозорио да је важно спроводити мере, да се не бисмо потпуно вратили у потпуно нестабилну ситуацију.

“Ово је стабилизирајућа ситуација, али далеко од тога да је добра”, рекао је Кон.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here