Mesto za reklamu

04.01.2019.

Срби широм света славе Божић и у току су припреме за тај велики празник. Богата трпеза је незаобилазна у сваком дому, где главну реч око припремања хране воде домаћице. Посао домаћина је да најпре набави бадњак.

Прослава празника почиње на Бадње јутро када се, где постоје услови за то, одлази у шуму по Бадњак. По ово божићно дрво, по традицији, одлази мушки члан породице.

„По бадњак иде мој брат. Понесу са собом вино, тамо се залије бадњак, наздрави се Божићу, помоли се за здравље, а нешто најважније за Божић је свакако одлазак у цркву на јутарњу литургију, то је врло важно, јер сваки празник код Срба, ако га не обележимо литургијски као да га нисмо ни обележили“. Уколико нема шуме у близини, ту је наравно пијаца, где се може купити бадњак, а има га чак и у самопослугама.

Верници на Бадњи дан и Бадње вече посте, па је и храна која се припрема посна, док се првог дана Божића дочекују положајници.

За вече Божића се прво уноси бадњак, спрема се посна вечера. Када главни домаћин унесе бадњак, деца се окупе око њега, доноси се воће и подели се ко шта има, након тога се поставља посна вечера и вечера се.

Положајник долази рано ујутру, а одлази пре мрака. Први положајник када дође уноси шумку и ставља је у ватру, та шумка треба да стоји недељу дана у кући. Положајнику се даје воће, па он проба печење и даје му се поклон. Обичај је да положајник буде мушко дете, а ако нема може и женско, то није никакав проблем.

Наравно све се то ради уколико у кући има ватре и услова за све напред поменуто.

Божић је дан када се слави рођење Исуса Христа и представља један од највећих хришћанских празника. Припреме за овај празник почињу 40 дана пре 7. јануара Божићним постом који представља прочишћење духа и тела, а верници се поздрављају речима “Христос се роди”, а отпоздрављају са “Ваистину се роди”.

„Српска стварност“ / СПЦ/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here