Mesto za reklamu

05.03.2019.

Регистрација “Трепче” као јавног предузећа питање је дана, према речима Рамуша Харадинаја. Београд је против тога. У исто време Харадинај Србима нуди места у борду предузећа. Они то одбијају.

Најпре законом пре три године, онда статутом пре месец дана, Приштина је “Трепчу” прогласила својом. Сада жели да заокружи процес.

“Питање је дана када ћемо регистровати нову компанију ’Трепчу’. Статут је одобрен, сада је на реду административни део, у процесу је, може се десити у наредна два до три дана или чак недељу. Ново је то да рудари више нису запослени, већ су и власници ’Трепче’”, наводи Рамуш Харадинај, косовски премијер.

Законом је 80 одсто акција власништво косовске владе, а преостале су припале радницима. Србима нуде три од девет места у управном одбору.

“Они покушавају да узурпирају ’Трепчу’ а то са тим члановима борда то је фарса, замислите да неко дође и упадне у ваш стан и каже – позиваћемо вас недељом на кафу”, наводи Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ.

Пoловином рудника на југу управљају Албанци, половином на северу Срби, где ради њих око 2.400 њих. Уместо предузећа које је сада под управом УНМИК-а, статут предвиђа десет пословних јединица.

“То, нажалост, није ствар нашег прихватања или избора, постоји много административних могућности тј. механизама које Приштина има на располагању да то уради и без наше воље. Ми смо јасно исказали наш став, шта о свему томе мислимо, и потпуно је неизвесно шта ће се догађати већ у блиској будућности”, наводи Јован Димкић, генерални директор “Трепче”.

«Српска стварност» / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here