Mesto za reklamu

28.12.2019.

Два и по месеца од ванредних парламентарних избора, у Приштини је почело конституисање органа нове власти. Изабран је председник скупштине и пет потпредседника. Сада је на реду формирање нове владе, а ако у томе не успеју, Косово чекају нови избори, можда већ у фебруару.

Конституисањем скупштине, завршена је прва фаза формирања новог сазива централних институција – парламента и владе.

Косовски председник Хашим Тачи позвао је Аљбина Куртија, председника покрета Самопредељење, како би му уручио мандат за формирање следеће владе.

Курти ће, ако прихвати мандат, имати 15 дана да окупи већину. Досадашњи преговори о формирању коалиције падају у воду, поручују из Демократског савеза Косова.

“Неопходно је поновно разматрање коалиционог споразума и треба постићи нови договор о подели одговорности. У супротном, идемо у опозицију”, рекао је председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа.

Курти, чини се, није много забринут. Каже да је спреман за наставак разговора са Демократским савезом.

“За разлику од прошлог сазива парламента нисмо блокирали Скупштину и верујем да ћемо да пређемо све препреке. У редовном смо контакту и сигурно ћемо разговарати”, истакао је председник Самоопредељења.

Избором Глаука Коњуфце за председника скупштине сада је Демократском савезу сужен маневарски простор у преговорима са Самоопредељењем. Од битних функција остаје им место председника Косова када Хашиму Тачију истекне мандат 2021. Године.

“Влада има 12 министара, пет ће имати прва партија, пет ДСК, премијер ће бити из Самоопредељења а председник, када дође време, ће бити из Демократског савеза. То је мислим права деоба”, сматра аналитичар Рамуш Тахири.

Поједини аналитичари не искључују да ће Демократском савезу бити понуђено управљање већим бројем министарстава, као надокнада за изгубљено место председника скупштине.

Ако Аљбин Курти којим случајем не обезбеди већину за нови састав владе, Тачи има право да неком другом понуди мандат, који би имао 10 дана за формирање владе. Ако се и у томе не успе, онда се иде на нове изборе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here