Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је у Србији борба против корупције један од главних приоритета, и прецизирао да је у периоду од 2017. до јуна ове године процесуирано више од 500 кривичних дела примања и давања мита.

Стефановић је на конференцији, на којој је преставио резултате Управе криминалистичке полиције у борби против корупције, навео да је процесуирано и 56 дела трговина утицајем, 100 злоупотреба у вези са јавним набавкама и 239 кривичних дела прања новца.

Према његовим речима, ови подаци показују да је у просеку свакога дана по једно од ових кривичних дела процесуирано.

Полиција је одузела 42 стана, 11 кућа, стамбену зграду, хотел, пет пословних простора, 2,2 хектара земљишта, гаражу, 32 путничка моторна возила, једно пловило и приближно милион евра у готовини, прецизирао је потпредседник Владе.

Такође, како је додао, у периоду од 2017. до јуна 2019. године евидентиран је и значајан раст броја откривених кривичних дела прања новца. Наиме, само у 2018. години откривено је скоро четири пута више кривичних дела прања новца него у 2017. години, а такав тренд је настављен и у 2019. години.

Приметан је и пораст откривених кривичних дела трговина утицајем, указао је он и нагласио да је значајан и пораст откривања кривичних дела превара у служби и примање и давање мита.

Стефановић је приказао и упоредну анализу резултата борбе против корупције са појединим државама, која је урађена на основу броја откривених кривичних дела на 100.000 становника у Србији, Мађарској, Румунији, Бугарској, Словенији и Француској.

Збирно у погледу кривичних дела злоупотреба службеног положаја, примање и давање мита, као и прања новца, како је навео, испред Србије је Мађарска, у Румунији је слична ситуација као и у Србији, док је у Бугарској, Словенији и Француској значајно мањи број откривених наведених кривичних дела.

Србија има европски стандард и показује да предњачи у нашем региону у борби против корупције, подвукао је он и констатовао да је у погледу откривања кривичних дела примање и давање мита наша земља остварила боље резултате него Румунија, Бугарска и Словенија.

Стефановић је, када је у питању кривично дело злоупотреба службеног положаја, рекао да је у Србији откривен и процесуиран већи број него у Мађарској, Словенији, Бугарској и Француској заједно, док је Румунија испред нас.

Према његовим речима, у откривању кривичног дела прања новца Србија је на нивоу европског стандарда, са резултатима готово истим као у Француској.

Стефановић је нагласио да до краја године очекује још значајних резултата у овој области, који ће свимa показати посвећеност полиције тој борби, у којој ће одговарати сви они који су се огрешили о закон.

Један од задатака које је држава дала својим органима, тужилаштву, полицији и службама безбедности јесте да ова појава мора да буде искорењена у нашем друштву и да нема недодирљивих и оних који неће бити гоњени за кршење закона, поручио је он.

Потпредседник Владе је подсетио на више појединачних случајева хапшења осумњичених за различита кривична дела корупције у последњих неколико година.

Ти примери, како је оценио, показују да у Србији нико није повлашћен, било да је реч о људима који припадају највећој владајућој странци, запосленима у државним органима, носиоцима правосудне функције.

Свако ко се огрешио о закон и за кога обезбедимо доказе одговараће због тога. Очекујем до краја године још значајних резултата у борби против корупције и то је посао који ће свима у Србији показати да нисмо селективни и да смо посвећени извршавању ових задатака, поручио је Стефановић и додао да полиција у сарадњи са тужилаштвима у овом тренутку води велики број истрага.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here