Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел није искључио идеју о промени граница ако би се о томе сагласили Београд и Приштина, додајући да, како је рекао, “ЕУ не може бити већи католик од папе”.

Како преноси приштинска Коха, Борел је у заједничком интервјуу за четири медија са Западног Балкана говорио о важности сутрашњег самита лидера ЕУ и земаља региона, који ће се одвијати као видео конференција.

На констатацију и питање Кохе да се као и пре 20 година, иста дилема поставља и на самиту у Загребу, ко не сме и ко треба и под којим условима да учествује, као и да ли је време да цела ЕУ призна Косово и једногласно прича о томе и да ли је међусобно признавање циљ дијалога, Борел је рекао да ЕУ има споразум о сарадњи са Приштином.

“То доказује да прихватамо нешто што се зове ‘Косово’. Не потписују се уговори са неким ко не постоји. С друге стране, признање као државе није ствар ЕУ, то је надлежност држава чланица и свака о томе сама одлучује”, истакао је Борел.

Он је подсетио да је недавно, на његов предлог, именован специјални представник како би ЕУ посредовала у дијалогу између Београда и Приштине, оценивши да је то једини начин да проблем буде решен.

Одговарајући на питање да ли се, као и Немачка, противи идеји резмене територија и да ли се о тој тему може разговарати, Борел је поновио став да то треба решити у дијалогу Београда и Приштине.

“Не видим потребу да будемо већи католици од папе,” додао је Борел и поручио да није на ЕУ да каже Београду и Приштини око чега би требало или не би требало да се договоре.

Он је указао да је улога ЕУ да олакша дијалог и додао да би то требало да буде слободан и коректан дијалог две стране.

Борел је рекао да је много тога постигнуто, да постоји проток робе, али и да је чињеница да неки споразуми нису спроведени онако како је очекивано.

Високи представник ЕУ је на питање да ли се из онога што је рекао може закључити да се ЕУ, ако се стране договоре, неће успротивити размени територија, рекао да дијалог мора бити олакшан.

“Морају се размотрити колатерални ефекти било које врсте споразума и због других делова региона, где је проблем граница увек био осетљив. Лично разумем позицију Немачке и других, али моја и улога специјалног представника су да олакшамо дијалог”, закључио је Борел.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here