Mesto za reklamu

05.12.2019.

Жозеп Борел, шеф дипломатије ЕУ у интервјуу за шпански ‘Паис’истиче да  Шпанија није признала лажну државу Косово и нема шансе да то уради. Све земље Западног Балкана требало би да имају европску перспективу, али немам представу колико ће времена бити потребно за то.

Шпански дипломата Жозеп Борел, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност, каже да Мадрид никада неће признати лажну државу Косово и да нема идеју када би Србија могла да постане чланица Европске уније!

– Ставови Мадрида неће утицати на мој рад, јер више нисам министар спољних послова Шпаније. Чињеница је да Шпанија није признала Косово и нема никакве шансе да то уради – подвлачи Борел.

Борел наглашава да би све земље Западног Балкана требало да имају јасну европску перспективу, али да он лично нема представу колико ће времена бити потребно за учлањење Србије и других држава. Према његовим речима, Брисел мора да промени начин рада и да почне више да ради, а мање да прича.

Борел је објаснио да промена начина рада ЕУ не значи и промену крајњег циља.

– ЕУ би требало да прилагоди методе, како би оне биле ефикасније, а мање реторичке. Ми немамо времена за губљење. Мора се у обзир узети чињеница да је досадашња метода прикључивања показала да није довољно ефикасна, због чега разумемо да неки желе да је преиспитају. Лично ћу радити заједно са комесаром за проширење како бих дао одговор на то. Не чини се етички могуће рећи земљама бивше Југославије да су изгубиле перспективу Европе… – рекао је Борел, који је најавио да ће ускоро посетити и Београд и Приштину.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here