Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Шеф дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ, и комесар за проширење ЕУ, Оливер Вархеји, у заједничком писаном саопштењу одали су пошту жртвама и свим несталима у Сребреници и позвали на помирење, дијалог и реформе у БиХ.

“У Европи нема места за порицање геноцида, ревизионизам и величање ратних злочцнаца. Сви грађани Босне и Херцеговине заслужују друштво у којем превладавају плурализам, правда и људско достојанство”, наводи се у саопштењу.

Жосеп Борељ и Оливер Врахеји су поводим 27. годишњице злочина над Бошњацима у Сребреници оценили да масовна убиства и ратни злочини у Украјини враћају сећања на рат на Западном Балкану 1990-их и упозорили да се мир данас не може узети “здраво за готово”.

“Европа није заборавила шта се десило у Сребреници и сопствену одговорност што нисмо могли да спречимо и зауставимо геноцид. У Сребреници је пропала Европа и ми смо суочени са својом срамотом”, стоји у саопштењу.

Високи ЕУ званичници додају да желе да виде БиХ како напредује у помирењу, на превазилажењу наслеђа прошлости и путу европских интеграција.

Борељ и Вархеји позивају БиХ лидере да претворе речи у дела”, “изаберу истину и сарадњу уместо страха и мржење” и да раде за бољу будућност наредних генерација.

“ЕУ је изграђена као заједнички мировни пројекат и будућност БиХ лежи у ЕУ. Ово ће, међутим, захтевати да сви лидери земље раде на томе да мир, помирење, међусобно разумевање и дијалог ставе на врх своје агенде, и да се ангажују на ЕУ реформама”, закључује се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here