Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ каже да се од Србије, као земље стратешки опредељене за чланство у Унији, очекује да и на спољнополитичком плану делује тако да њена европска перспектива не буде нарушена.

Жозеп Борељ је истакао да би било какви дипломатски кораци који се противе заједничком ставу Европске уније (ЕУ) о Јерусалиму били за “озбиљну забринутост и жаљење”.

У одговору на посланичко питање о могућим последицама утицаја досадашње политика САД на процесе приступања земља Западног Балкан и конкретним последицама које могу произаћи из Вашингтонског споразума, Борељ је одговорио да се од Србије очекује да своју спољну политику усклади са политиком ЕУ.

“Србија већ преговара о приступању ЕУ и очекује се да ће своје политике према трећим земљама прогресивно ускладити са политикама и ставовима које је усвојила ЕУ – тачку коју смо више пута подвлачили у нашем редовном дијалогу са Београдом”, рекао је шеф дипломатије ЕУ.

Из Уније поручују да од нове администрације у Вашингтону очекују “бољу и усклађенију” сарадњу по многим међународним питањима, од Ирана, Русије, Кине до Турске.

Очекује се и “боља комуникација и сарадња” када је реч о Западном Балкану и дијалогу Београда и Приштине.

Аналитичари сматрају да ће се у оквирима обнављања стратешког партнерства, али и нових политика наступајуће администрације у Вашингтону, размотрити и делови Вашингтонског споразума и њихова примена.

“Нова америчка администрација неће одбацивати делове споразума који се покажу као функционлни и сврсисходни”, наводи за агенцију Танјуг Џонатан Кац из немачког Маршаловог фонда.

Истовремено, шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, наглашава да Београд и Приштина “након Вашингтона” у Бриселу настављају рад на међусобном свеобухватном споразуму “у складу са ЕУ тековинама” и међународним правом.

За разлику од неслагања око спољнополитичког питања у вези са Израелом, из ЕУ поручују да поздрављају део Вашингтонског споразума који се односи на економски развој Београда и Приштине и региона у целини.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here