Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

На састанку министара спољних послова Г20, који је одржан на Балију, изнети су различити погледи на руску специјалну војну операцију у Украјини, али становиште Европске уније засад није преовладало, признао је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

„Глобална битка наратива је у пуном јеку и ми у овом моменту не побеђујемо“, саопштио је Борељ, наводи се на сајту дипломатског ресора ЕУ.

Он је подсетио да је у марту у Генералној скупштини УН 140 држава подржало резолуцију којом се осуђује специјална операција у Украјини. Међутим, како је додао, „нагло се разилазе“ мишљења по питању даљих корака.

Док су земље Г7 (Велика Британија, Немачка, Италија, Канада, Француска, Јапан и САД) и њихови истомишљеници „уједињени у осуди Русије и увођењу санкција против ње“, друге земље „често имају другачије гледиште“, признао је Борељ.

По његовом мишљењу, многи имају уздржан став из различитих разлога: једни су „више забринути због тога какве ће последице имати рат по њих“, други се жале на „двоструке стандарде“, желе да сачувају добре односе са Русијом, или „не желе да стану на било чију страну, јер би то угрозило њихове геополитичке интересе“.

Он сматра да ЕУ треба да се солидарише са Украјином, помажући на конкретан начин онима који су највише погођени последицама војних дејстава.

„Главни закључак је да се, апстрактно говорећи, сви слажу да је неопходан мултилатерализам и заштита принципа као што су територијални суверенитет и неупотреба силе. Али сурова истина је да национални интереси често надмашују заједничку приврженост вишим идеалима“, закључио је Борељ.

Састанак министара иностраних послова земаља чланица групе Г20 одржан је на Балију у Индонезији 7. и 8. јула.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here