Mesto za reklamu
  1. 02. 2012.

Потпредседник руске владе Јуриј Борисов састао се и са председником Александром Вучићем који му је захвалио што својом посетом увеличава прославу Дана државности.

“Драго ми је што велики празник – Сретење прослављамо са нашим руским пријатељима”, рекао је Вучић и захвалио председнику Путину на честитки за Дан државности. Изразио је наду да ће имати прилику да поново угости Путина.

Вучић је Борисову честитао Орден Републике Србије на ленти и рекао да га је вишеструко заслужио својим залагањем за јачање сарадње Србије и Русије. Указао је да су стратешки односи двеју земаља добри и истакао значај активне подршке Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Борисов је Вучићу честитао Дан државности и рекао да му је част да прими високо српско одликовање.

Вучић је захвалио за испоруке вакцине “спутник В”, те су двојица саговорника разговарали о реализацији планова да Србија, уз помоћ стручњака из Русије и на основу руске технологије, самостално производи вакцине. Руска страна је, овом приликом, високо оценила рад Института “Торлак” и најавила наставак консултација, како би била остварена та сарадња.

Борисов је рекао да односи двеју земаља стално напредују. “Сваки наш састанак отвори нову страницу сарадње”, истакао је руски званичник.

Двојица саговорника су, тим поводом, истакли за циљ да робна размена Србије и Русије надмаши четири милијарде долара.

Вучић и Борисов су констатовали да реализација заједничких инфраструктурних и енергетских пројеката добро напредује. Очекује се да до краја године буде завршена изградња деонице пруге од Старе Пазове до Новог Сада, како је председник и обећао.

Такође је истакнута и важност пројекта диспечерског центра за железнички саобраћај у нашој земљи.

Kад је реч о гасоводу кроз Србију од бугарске до мађарске границе, констатовано је да пројекат прати планирану динамику и да би испорука гаса, према плану, могла да почне до краја трећег тромесечја ове године.

На састанку је било речи и о конкретним предлозима за будућу сарадњу у области инфраструктуре и енергетике, као и у другим областима од обостраног интереса.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here