Mesto za reklamu

24.10.2019.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је за “Новости” да за сада Русија не види све неопходне предуслове и услове за ефикасне преговоре Београда и Приштине, као и да косовско питање треба решавати стриктно у међународно-правном оквиру, на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

“Москва би могла да учествује у том процесу, али само ако буде постојала заинтересованост Београда за то и одговарајући позив од Београда”, рекао је Боцан-Харченко упитан да ли би формат дијалога Београда и Приштине требало променити како би се у њега, осим Европске уније, директно укључили и представници Русије, САД и других великих сила попут Немачке, Француске и Кине.

На питање да ли би подржали решење које би ишло у правцу корекције граница уколико се око тога сагласе Београд и Приштина, он је одговорио да за Москву не може да постоји корекција граница између две државе, јер не признаје Косово.

“Сада Косово и Метохија јесте покрајина у саставу Србије”, истакао је Боцан-Харченко.

Упитан да ли сматра да је нужно да Србија призна Косово или би био одржив договор две стране који то не би подразумевао, Боцан-Харченко је рекао да ће Русија “на крају подржати сваку опцију о којој би се договорили Београд и Приштина”.

“Само компромисно решење може да одобри Савет безбедности УН”, рекао је  амбасадор Русије Боцан-Харченко.

“Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here