Mesto za reklamu

Влада Републике Србије саопштила је да је наша земља ове године напредовала за пет места на Светској листи конкурентности Светског економског форума (WЕF) и сада се налази на 65. месту, од 140 економија света.

17.10.2018.

Наша земља остварила је напредак према скоро свим најзначајнијим критеријумима конкурентности.  Имајући у виду то да су знање и иновације највећи извозни потенцијали Србије за 21. век, посебно охрабрује чињеница да је Србија у односу на претходну годину, направила значајан искорак у области иновација где је напредовала 39 места и сада заузима 56. место у овој области.

Највеће побољшање остварено је у областима: макроекономска стабилност, образовање и вештине, тржиште производа и финансијски систем.

Србија је постигла највеће повећање индекса у односу на све земље из окружења.

Од земаља на простору бивше Југославије, Србија је испред Хрватске (68. место), Црне Горе (71. место), Македоније (84. место) и Босне и Херцеговине (91. место), а најбоље је рангирана Словенија која је на 35. месту.

Боља позиција Србије на овој престижној листи резултат је посвећености Владе економским реформама и стварању бољих услова за пословање, као и повећању конкурентности привреде.

Овај индекс веома је значајан фактор за даље привлачење страних инвестиција, у чему је Србија водећа земља у региону, с обзиром на то да је у 2017. години имала прилив од 2,6 милијарди евра, што је више од укупног прилива инвестиција на целом Западном Балкану.

Напредак Србије на овој листи одраз је опредељености Владе да отклони баријере за бржи привредни раст.

Један од механизама је еУправа, која смањује бирократију и повећава ефикасност рада јавних службеника, што заједно утиче на повећање ефикасности привреде и већу предвидивост пословања у Србији.

Влада Србије наставиће са економским реформама које имају за циљ да додатно поједноставе услове пословања и креирају подстицајни привредни амбијент.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here