Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Главни тужилац Трибунала у Хагу Серж Брамерц рекао је за РТС да регионална сарадња није добра као што би требало да буде. Ствари попут величања ратних злочинаца, порицања злочина, не побољшавају се, већ бих рекао да се погоршавају, указао је Брамерц.

Серж Брамерц каже да у претходних шест месеци није приметио помак у сарадњи Тужилаштава Србије, Хрватске и БиХ. После састанка са тужиоцима, а уочи представљања извештаја пред Саветом безбедности, за РТС је говорио о разлозима посете и регионалној сарадњи.

Регионална сарадња није добра као што би требало да буде. Када је реч о организованом криминалу, трафикингу – ситуација је добра, али сваки пут када се дотакнемо случајева ратних злочина – нарочито у вези са починиоцима на средњем или вишем нивоу, ту је политичка димензија и то негативно утиче на квалитет регионалне сарадње.

Извештај је послат пре неколико дана, како би био представљен 17. јула у Њујорку и, нажалост, кретаће се у истом правцу. Ствари попут величања ратних злочинаца, порицања злочина, не побољшавају се, већ бих рекао да се погоршавају. Нажалост, то готово да постаје нормално, на такве ствари много не реагује чак ни међународна заједница – од које се очекује много јача осуда. То не само да је увредљиво за жртве, већ има негативан утицај на потрагу за несталима и на истраге. Како да очекујете да полицајци, истражитељи или сведоци говоре о злочинима када политичко руководство позива осуђене ратне злочинце на јавне догађаје.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here