Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Епидемиолог Предраг Кон саопштио је данас да је у Београду забележен благи пораст броја заражених коронавирусом, али је да је ситуација и даље стабилна, тако да је за сада на снази повећана будност и приправност.

Кон је на конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 истакао да се увек врло озбиљно размишља о томе када и којом приликом применити оштрије мере.

Он је рекао да се мора пратити и врло благи пораст хоспитализација и јављања у тријажне центре, што је значајан сигнал, јер указује на то да се појављују и тежи случајеви.

Како је нагласио, чим се појави више нових случајева заразе важно је брзо реаговати и одмах предузети мере, а као пример је навео поновно увођење ванредне ситуације у Трстенику, у ком је у последња 24 часа откривено два нова случаја заразе.

Кон је указао на то да кључ за спречавање појаве могућих жаришта и ширења вируса представљају брза реакција и пооштравање мера, напоменувши да је и даље највећи број заражених у Београду.

Такође, он је истакао да никада ништа није прикривано од података по питању коронавируса  и да је објављивано све оно што је било доступно.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар поручио је да је на локалним самоуправама да реагују у “нултом моменту”, подсетивши на то су у Крагујевцу пооштрене мере оног дана када је примећено 50 одсто више броја прегледа у ковид амбулантама, што је дало резултате.

Лончар је предочио да постоје неке средине то јест градови где се повећава број заражених због чега је апеловао на кризне штабове у Нишу, Краљеву, Трстенику и Врању да одмах донесу одговарајуће мере.

Како је прецизирао, тренутно је на Инфективној клиници свега 40 ковид пацијената, од којих су само два пацијента на респиратору, при чему у тој установи има 18 слободних респиратора.

Он је навео да су у КБЦ „Драгиша Мишовић“ хоспитализована 22 пацијента, од којих је један на респиратору, на КБЦ „Бежанијска коса“ 66 од чега осам на респиратору, КЦ Ниш 13 и три на респиратору, у КЦ Војводине 15 и четири на респиратору, у КЦ Крагујевац 16 и четири на респиратору а у Општој болници Ужице 36 и један на респиратору.

Министар је указао на то да је потребно време да се дође до тачног броја људи који су преминули од коронавируса и додао да ће се инсистирати на ревизији.

Инфектолог Мијомир Пелемиш упутио је апел грађанима да се вакцинишу против грипа, објасниши да би клиничка слика пацијента била много тежа када би истовремено имао и коронавирус и грип.

Он је, говорећи о разлици између грипа и коронавируса, рекао да су то две веома сличне болести које је тешко разликовати без тестирања, али да је могуће да лекари преко клиничке слике препознају COVID-19.

Када је реч о статистичким подацима који су изношени у јавност, Предраг Кон каже да је у актуелној ситуацији све што је објављивано оно што је било и доступно.

Што се тиче ревизије случајева, Срђа Јанковић каже да се ни у једној земљи ништа не завршава апсолутним бројевима, већ се каснијим увидом у документацију може утврдити и већи број преминулих. Таква су искуства и других земаља попут Кине и Италије, а ревизија је још обухватнија, али може да се ради тек након пандемије.

“Ревизија је обећана и биће урађена када будемо имали мирну ситуацију”, истакао је министар Лончар.

“Можемо само упоређивати број умрлих у неком месецу током епидемије са истим бројем у истом месецу прошле године и да, уколико имамо већи број умрлих, онда то може да укаже на већи број умрлих од последица изазваних ковидом 19”, истакао је Предраг Кон говорећи о статистици морталитета.

Податке о броју преминулих од ковида 19 у Београду Кон је изнео на основу морталитетне статистике и реч је само о процени која није апсолутно поуздана због чега је, како је нагласио, потребно урадити ревизију за сваку смрт од почетка епидемије.

Kон је рекао да је процену изнео на основу морталитетне статистике, што значи да је упоређивао број смртних случајева у периоду од марта до јуна са, како каже, “укупном смртношћу раније”.

“Ту се јавља тај број који је већи од онога што је у актуелној ситуацији и реалном времену. Тај број се разликује, то значи да је врло могуће да је било знатно више смрти”, рекао је Kон.

Нагласио да се нешто што је само процена ни у ком случају не може односити и примењивати за целу Србију.

До неслагања података о корони долази због начина на који су добијани и времена њиховог добијања, изјавио је данас инфектолог Срђа Јанковић уз објашњење да не могу да се поклопе подаци који су добијени одмах и они после три месеца када су отклоњене све нејасноће.

У свим земљама постоји разлика у подацима потврђених случајева на дневном нивоу и онога што се научним методом може утврдити после неког времена, казао је Јанковић.

Објашњава да је било пуно сумњивих случајева и читав спектар ситуација које су испрва биле нејасне да ли је у питању ковид или не.

Министар здравља Златибор Лончар је на крају још једном апеловао на све грађане да носе маске, посебно у затвореном простору, јер ћемо, како одмиче јесен, све више времена проводити унутра.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here